7.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 31, 2020
Acasă Economic Grupul nou pe cărbune făcut cu chinezii la Rovinari se amână Grupul...

Grupul nou pe cărbune făcut cu chinezii la Rovinari se amână Grupul nou pe cărbune făcut cu chinezii la Rovinari se amână

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia, societate de stat, au respins mandatul de negociere pentru demararea grupului nou pe cărbune de la Rovinari, care ar fi urmat să se construiască în partemeriat public-privat cu o companie chineză, scrie e-nergia.ro

„Nu aprobă acordarea mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, având în vedere că acest subiect, în conformitate cu prevederile Anexei 2 la Actul Constitutiv actualizat al Societăţii-limitele de competenţă ale Directoratului, Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, vizând contractele şi operaţiunile la nivelul Societăţii, nr. crt 4- Contracte de vânzare a lignitului-nu este în competenţa de aprobare a Adunării Generale a Acţionarilor”.

Aceasta este decizia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor CE Oltenia, companie controlată de stat prin Ministerul Energie, din 22 iulie, în condiţiile în care acţionarii urmau să aprobe în acea şedinţă mandatul pentru primele negocieri cu investitorul chinez cu care ar urma să se contruiască un grup nou la termocentrala Rovinari.

AGEA ar mai fi trebuit să ia în discuţie şi „Nota de informare privind negocierea clauzelor Contractului de Superficie, Uz şi Servitute pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA”, potrivit convocatorului.

Aşadar, se poate concluziona că a apărut o nouă amânare a proiectului noului grup pe cărbune de la Rovinari, care urmează să fie realizat în parteneriat cu China Huadian Group, o investiţie de circa un milliard de euro.
Grupul nou pe cărbune este una dintre investiţiile prioritare care apar în Strategia Energetică Naţională.

Primele negocieri au început în anul 2012, discuţiile au fost întrerupte în 2016 şi au fost reluate la finalul anului trecut.

Comisia Europeană a cerut recent României să revizuiască planul integrat de energie şi mediu trimis în prima sa formă Bruxelles-ului, în sensul creşterii de la 27,9% la 34% a ţintei ponderii regenerabilelor în consumul de energie al ţării, la orizontul anului 2030.

„Întreg sectorul energetic trece prin şocuri uriaşe, iar noi, România, suntem supuşi la unul dintre cele mai mari, să zicem, teste de stres, în sensul că decizia de acum două zile a Uniunii Europene de a ridica procentul la 34% energie regenerabilă din totalul energiei înseamnă că vom pune între paranteze cu o viteză uriaşă cărbunele”, a declarat, după recomandarea Comisiei, Iulian Iancu, parlamentar PSD, şeful Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, pe unde trec toate propunerile de lege referitoare la sectorul energetic.

Recent, Ministerul Energiei a cerut oferte pentru un studiu „de evaluare a potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România, în vederea actualizării și îndeplinirii țintelor de energie din surse regenerabile în 2030, în condiții de eficiență tehnico-economică”, ceea ce arată că Executivul își pune problema majorării a acelei ţinte.
Ministrul Energiei, Anton Anton, organizează azi o conferinţă de presă, prima la sediul Ministerului de când deţine acest post (ianuarie 2018) în care va prezenta „principalele proiecte realizate şi aflate în derulare la nivelul instituţiei”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Tragedie pentru o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală și bebelușul ei au murit în spitalul din Craiova

Tragedie fără margini într-o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală a de la Secția Chirurgie a Spitalului Orășenesc Bumbești Jiu a murit la...

Angajată a DGASPC Gorj, confirmată cu COVID-19

O angajată a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tg-Jiu a fost confirmată cu noul coronavirus. 21 de angajați ai complexului au...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini