spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicGrupuri energetice noi la CE Rovinari şi Turceni

    Grupuri energetice noi la CE Rovinari şi Turceni

    „România este singura ţară din UE şi din Europa care dispune de resurse energetice şi cărbune, care nu a trecut la construirea de grupuri energetice noi”. Declaraţia îi aparţine preşedintelui FNME Marin Condescu. În Strategia Energetică Naţională este prevăzută, însă, construirea de urgenţă a trei grupuri energetice noi, la CE Rovinari, CE Turceni şi CE Craiova, după cum a declarat directorul general al SNLO, Daniel Burlan.

    Pentru postul de televiziune Acces Tv, directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat în exclusivitate că în Strategia Energetică Naţională este prevăzută construirea a trei grupuri energetice noi, la cele trei complexuri ce vor intra în componenţa CE Oltenia. „Vedem cum Germania până în 2020 doreşte închiderea centralelor nucleare şi trecerea cu prioritate la energia produsă în termocentrale. Cărbunele va juca un rol foarte important şi este cea mai sigură sursă de producere a energiei, fie că este secetă, fie că sunt precipitaţii”, a spus Daniel Burlan. De altfel, acesta a dat şi exemple în cadrul cărora a amintit state precum Bulgaria şi Ungaria, care construiesc grupuri energetice noi. „Trebuie de urgenţă să trecem la construcţia de grupuri energetice noi”, a mai completat şeful SNLO.

    Condescu: „Randamentul actualelor grupuri este redus”

    Părerea directorului general al SNLO, cu privire la necesitatea construirii de grupuri energetice noi, la cele trei complexuri energetice, este împărtăşită şi de către preşedintele FNME, Marin Condescu. Acesta a declarat că, în momentul de faţă, România este singura ţară din Europa şi Uniunea Europeană care dispune de resurse energetice şi cărbune şi care nu a trecut la construirea de grupuri energetice noi. „Nu s-a construit un grup nou din 1977, de când s-a construit ultimul grup la CE Turceni. În România alte grupuri energetice noi, pe cărbune, nu au mai fost construite”, a declarat Marin Condescu. De altfel, Condescu consideră că situaţia nu este una tocmai bună, cu atât mai mult cu cât „randamentul actualelor grupuri se situează undeva între 29 şi 33%. Este prevăzut în tratatul de aderare numai modernizarea lor, s-a reuşit schimbarea strategiei şi România va trece la construirea de noi grupuri energetice”, a adăugat preşedintele FNME. Prin construirea celor trei grupuri energetice noi, Condescu speră ca „CE Oltenia să fie competitivă şi să facă faţă unei pieţe de energie competitive şi foarte selective”.

    Ciurel: „Rovinari, zonă propice”

    Că cel puţin în ultimii 20 de ani nu s-a mai construit un grup energetic nou în România acest lucru este recunoscut şi de către fostul director general al CE Rovinari. Laurenţiu Ciurel consideră că „necesitatea construirii de noi grupuri este totală iar zona cea mai propice este la Rovinari, acolo unde termocentrala este amplasată în mijlocul câmpului de cărbune încât transportul de cărbune să fie cel mai ieftin. Acum randamentul unui grup este de 32%, dar în lume există randamente şi de 44%”.

    Japonezii şi chinezii, interesaţi de CE Rovinari

    Data de 27 februarie este cea în care va avea loc selecţia de oferte, venite din partea companiilor străine, interesate de construirea blocului energetic de minim 500 de MW la CE Rovinari. Până pe 27 ianuarie, ultima zi de cumpărare a caietelor de sarcini, două companii din China şi Japonia s-au arătat interesate de acest parteneriat public privat. Ofertele vor fi depuse până pe 27 februarie, companiile având la dispoziţie o lună, pentru a vedea dacă îndeplinesc condiţiile impuse. Blocul energetic cel nou va fi construit pe locaţia pe care se afla şi funcţiona blocul energetic 1.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: