Gură de oxigen pentru CEO, după ce prețul certificatelor de dioxid de carbon s-a prăbușit

0
67

Epidemia de COVID-19 a dus la prăbuşirea cotaţiilor certificatelor de emisii. Prețul acestora a scăzut cu 27% în doar o săptămână. În prezent, un certificat de dioxid de carbon se comercializează ajungând la 15 euro.

Lla bursa ICE ECX din Londra, un certificat se tranzacționa cu 15,54 de euro, cel mai redus preț din ultimul un an și jumătate.

Prăbușirea prețului este pusă de specialiști pe seama măsurilor de carantină, restricțiilor de călătorie și închiderea afacerilor din cauza pandemiei.

Gură de oxigen pentru CEO

Reducerea semnificativă a prețului certificatelor de dioxid de carbon reprezintă o gură de oxigen pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO). Compania trebuie să cumpere 16 milioane de certificate până la data de 1 aprilie 2020, dintre care a cumpărat doar patru milioane din surse proprii. CEO beneficiază de un împrumut de 251 de milioane de euro, pentru a cumpăra pe restul de 12 milioane, dar, probabil, suma cheltuită va fi mult mai mică, deoarece se bugetase la un cost de 24 de euro/certificat.

În schimb, producția de energie electrică s-a redus semnificativ ca urmare a reducerii activității economice, prin închiderea mai multor unități de porducție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here