spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicÎn şomaj tehnic, prin rotaţie?

    În şomaj tehnic, prin rotaţie?

    Începând de luna viitoare, minerii de la toate cele 11 cariere ar putea intra câte o lună în şomaj tehnic. Cu un buget creionat doar pentru 11 luni, situaţia existentă a fost generată şi de faptul că Divizia Minieră deţine suficiente stocuri de cărbune, conform unor surse.

    Conducerea CE Oltenia a decis încă de anul trecut că în acest an, ca urmare a stocurilor mari de cărbune existente, minerii din cadrul Diviziei Miniere vor intra prin rotaţie câte o lună în şomaj tehnic. Acest lucru s-a şi bătut în cuie, în condiţiile în care bugetul Diviziei Miniere este preliminat doar pentru 11 luni. Cum luna ianuarie este ca şi trecută, cel mai probabil începând de luna viitoare, din februarie, minerii de la fiecare carieră vor intra în şomaj tehnic prin rotaţie. Contactat telefonic, liderul de sindicat de la UMC Peşteana, Dumitru Pârvulescu a declarat că oficial nu s-a comunicat nimic sindicatelor. „Aşa am auzit şi noi că vom sta acasă în şomaj tehnic câte o lună prin rotaţie, însă oficial nu ni s-a comunicat nimic. Totuşi, mi se pare absurd să stăm acasă în şomaj tehnic, când este cerere de energie. Complexul Oltenia funcţionează cu peste 2200MWH”, a spus liderul de sindicat, Pârvulescu. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan a precizat că ştie de această decizie a administraţiei încă de la începutul lunii decembrie a anului 2013, în urma declaraţiei date de managerul Laurenţiu Ciurel.

    Funcţionare la capacitate

    În prezent, decizia pare a fi una care ar avea şi o bună explicaţie, neomiţându-se faptul că stocurile încă sunt consistente ca şi cantitate. Spre exemplu, ieri carierele miniere mai aveau stocuri în cantitate de aproximativ 900 000 t cărbune, în condiţiile în care la începutul minivacanţei de iarnă, respectiv 23 decembrie, rezervele de cărbune se ridicau la 1,2 t lignit. Lucrurile par a intra la prima vedere pe făgaşul normal, mai ales că a crescut cantitatea de energie livrată în Sistemul Energetic Naţional, Complexul Energetic Oltenia funcţionând ieri cu nouă grupuri energetice. Această funcţionare la capacitate, face ca stocurile de cărbune să se mai diminueze. Ieri, în Bazinul Rovinari, stocurile de cărbune erau de doar 100 000 t lignit, termocentrala funcţionând cu trei grupuri energetice.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: