spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicÎncă un an dificil pentru CEO. Se așteaptă aprobarea Planului de Restructurare

    Încă un an dificil pentru CEO. Se așteaptă aprobarea Planului de Restructurare

    Complexul Energetic Oltenia (CEO) se va confrunta și în acest an cu probleme deosebite. Se așteaptă în continuare sprijinul financiar al Guvernului, pentru a achiziționarea certificatelor de carbon aferente producției pe anul trecut, care pot fi cumpărate până la sfârșitul lunii aprilie 2021. Situația este incertă, în momentul de față, pentru că Uniunea Europeană nu a aprobat încă schema de ajutor de stat până în anul 2025, dosarul fiind în procesul de analizare. Fără aprobarea Uniunii Europene, ajutorul de stat nu se mai poate acorda din acest an. „Se așteaptă bugetul de stat pe anul 2021, pentru că în acesta vor fi prinse și sumele aferente certificatelor de carbon de la CEO“, a spus liderul de sindicat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).

    Vor mai funcționa doar patru perimetre miniere

    Pentru anul 2020, CEO a beneficiat de  un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de Carbon. O parte din această sumă a fost folosită și pentru achitarea unor drepturi salariale. Pe lângă suma primită, CEO a contribuit cu 400 milioane lei noi pentru cumpărarea certificatelor de CO2.

    Pentru a beneficia de ajutorul de stat în continuare este nevoie, mai întâi, ca Uniunea Europeană să aprobe schema de ajutor și să se realizeze o serie de restructurări până în anul 2025.

    Planul de restructurare cuprinde, printre altele, închiderea carierelor Husnicioara, Peşteana şi Lupoaia, astfel încât producţia de cărbune va fi concentrată în cele 4 perimetre miniere rămase: Roșia, Tismana, Pinoasa, Jilț, Roșiuța. De asemenea, programul prevede construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

    După implementarea planului de restructurare, reducerea totală de personal din activităţile energetice şi miniere va fi de aproximativ 4.473 de angajaţi, cea mai mare parte fiind reprezentată de pensionarea angajaților.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: