spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicInvestiţii în sectorul energetic

    Investiţii în sectorul energetic

    Sectorul energetic prevede un necesar de investiţii, în următorii 20 de ani, de 100 miliarde de euro! Această concluzie reiese din Strategia Energetică Naţională, aflată într-o nouă dezbatere publică, de către Departamentul Energiei.

    Departamentul pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, a lansat o nouă dezbatere publică în privinţa Strategiei Energetice Naționale pentru perioada 2015-2035. Conform Hotnews, documentul supus dezbaterii reprezintă o analiză a sistemului energetic naţional, analizele efectuate arătând că pentru perioada 2015-2035, România are nevoie de investiţii de peste 100 miliarde euro. „Strategia Energetică 2015 – 2035 trebuie să fie un instrument viu, clar în exprimare, riguros în abordare, flexibil în utilizare, inovativ în conținut și fezabil în măsuri, un instrument care să plaseze România în rândul țărilor puternice, dar atractive pentru investitori. Într-o etapă următoare, intenţionăm să supunem dezbaterii publice previziunile și scenariile privind sectorul energetic”, a declarat ministrul delegat pentru Energie pentru Hotnews, Răzvan Nicolescu.

    Conform viitoarei strategii, modernizarea sectorului energetic trebuie realizat prin investiţii, retehnologizări în noi capacități energetice de producție, transport și distribuție, precum și în retehnologizarea și creșterea gradului de eficiență a celor aflate în funcţiune. Analiza realizată şi prevăzută în Strategia Energetică se referă şi la rezervele de cărbune, iar conform specialiştilor s-a ajuns la concluzia că: “zăcămintele de lignit aflate în exploatare dispun de rezerve de peste 400 milioane de tone. Rezervele de lignit concesionate pot asigura exploatarea eficientă a acestora pentru încă aproximativ 15 ani, la un nivel al producţiei de circa 30 mil. tone/a”. În document, se arată că producția de lignit din România s-a diminuat pe fondul reducerii cererii de lignit energetic, situaţie cu care s-au confruntat şi state din Uniunea Europeană. La ora actuală, Divizia Minieră din cadrul CEO reprezintă principalul producător de lignit din România, unitatea asigurând 98,66% din producţia naţională în anul 2013.

    Biomasa, în atenţie

    „Din potenţialul energetic economic total al surselor regenerabile al României, biomasa deţine mai mult de 50%. Astfel, prin utilizarea eficientă a biomasei, potenţialul energetic al surselor regenerabile poate fi valorificat superior”, se arată în materialul Hotnews. Cum o parte din capacităţile de producere a energiei din România au durată de viaţă depăşită, specialiştii cred că ţara noastră trebuie să pună în operare capacități energetice noi, competitive și cu utilizare de tehnologii curate, care să acopere deficitul de capacitate apreciat că va apărea după 2015. La nivelul României, aproximativ 80% din grupurile termoenergetice au fost realizate în anii 1970-1980, depăşindu-şi practic durata de viaţă normală. Urmare a folosirii tehnologiilor anilor ‘60- ‘70, a duratei mari de exploatare și a uzurii, grupurile termoenergetice au performanţe reduse cu randamente de aproximativ 30%, regula exceptând pe cele care au fost retehnologizate. „Plecând de la energia termică, Strategia Energetică se bazează pe un consum mai scăzut. În ultimii ani, consumul de energie termicǎ a înregistrat o scǎdere semnificativă, cu efecte negative asupra eficienței sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. Consumul final de energie termică a scăzut cu aproximativ 21% în perioada 2008-2013, la valoarea de 1.415,67 mii tep în anul 2013. Sectorul rezidențial care deține cea mai mare pondere, peste 65%, în consumul final de energie termică s-a redus cu 25% în perioada analizată”, arată Hotnews.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: