Acasa / Economic / Investiţiile depind de semnarea contractului cu Borza

La centralele de pe Defileul Jiului,

Investiţiile depind de semnarea contractului cu Borza

Şeful Executivului, Victor Ponta, s-a întâlnit cu administratorul special de la Hidroelectrica, Remus Borza, discuţiile purtate vizând reluarea investiţiilor la cele două hidrocentrale de pe Defileul Jiului. Factorii responsabili de la Hidroconstrucţia au susţinut că reluarea acestei investiţii înseamnă crearea a sute de locuri de muncă, însă începerea lucrărilor depinde doar de semnarea contractului.

hidroelectrica5

Remus-BorzaÎn urmă cu mai bine de două luni de zile, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, și administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A., Remus Borza, s-au aflat în județul Gorj în vederea continuării proiectelor de investiții la centralele Dumitra și Bumbești-Jiu. Termenele de punere în funcțiune a celor două obiective de investiții fiind estimate în perioada august-septembrie 2016 pentru centrala Dumitra și primul semestru al anului 2017 pentru centrala Bumbești-Jiu. La finalizarea proiectului, centralele Dumitra și Bumbești-Jiu vor avea o putere instalată totală de 65 MW și un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 230 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de circa 65%. Întrebat cu privire la perioada de începere a lucrărilor, avându-se în vedere că s-au făcut anumite promisiuni, autorităţile au susţinut că avut loc discuţii cu reprezentanţii Hidroelectrica şi cu cei de la Guvern, vremea de toamnă-iarnă neimpiedicând desfăşurarea activităţii. „A fost chemat domnul Borza de către premier, în vederea reluării investiţiilor pe Defileu, conform programărilor făcute trebuie să înceapă lucrările şi sunt multe lucruri legate de activităţile de acolo şi de ceea ce se va face acolo”, a spus Ion Călinoiu. Urmare a discuțiilor purtate, reluarea lucrărilor de investiții în cele două puncte de lucru: CHE Dumitra și CHE Bumbești-Jiu va determina pe lângă reangajări la Hidroconstrucția, în calitate de executant al lucrărilor, și crearea a peste 600 de noi locuri de muncă.

O nouă păcăleală?!

Conform unor surse, se pare că cea mai mare parte a lucrărilor va fi efectuată de Hidroconstrucţia, Sucursala Deva, Târgu-Jiul urmând să ia mult mai puţin din execuţii. Surse din cadrul Hidroconstrucţia au susţinut că nu se vor începe lucrările la centralele Dumitra şi Bumbeşti Jiu, până când nu se va semna contractul cu Hidroelectrica. Practic, am putea spune că Hidroconstrucţia a cam fost păcălită pentru lucrările realizate la cele două centrale de pe Defileul Jiului, societatea judecându-se în instanţă pentru obţinerea contravalorii lucrărilor executate, acestea nefiind achitate nici până în prezent. În plus, conform informaţiilor obţinute, factorii de decizie din Hidroelectrica au cerut către Hidroconstrucţia să înceapă lucrările la 1 octombrie. Surse din cadrul Hidroconstrucţia susţin că, pe parcursul acestei luni, vor efectua lucrările de revizie, reparaţii la utilajele aflate în galeriile de pe Defileu.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*