8.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 23, 2020
Acasă Economic Ipoteză îngrijorătoare: Ordonanţa Orban prin care se acordă ajutorul de salvare pentru...

Ipoteză îngrijorătoare: Ordonanţa Orban prin care se acordă ajutorul de salvare pentru CE Oltenia ar putea fi nulă

În ziua dinaintea moţiunii care a dus la demiterea sa, Cabinetul Orban a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă ajutorul de salvare de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia. Actul nu a apărut în Monitorul Oficial, însă demiterea Guvernului care l-a dat, da. Potrivit economica.net, se poate interpreta că Ordonanţa este nulă din punct de vedere al efectelor.

„Nu există un astfel de precedent juridic: demiterea unui guvern înainte ca actele normative emise de el să fie publicate în Monitor. Totuşi în legea 90/2001 privind publicarea actelor publice, art 27, alin 3 spune clar: orice act adoptat trebuie publicat. Nepublicarea lui în Monitor atrage inexistenţa sa”, spun surse din cadrul juridic, pentru economica.net.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, legile date de un guvern de drept în momentul în care era în funcţiune (şi eventual demis a doua zi) sunt în vigoare cu condiţia ca actele să fi fost trimise la Monitorul Oficial şi depuse la Parlament. În situaţia inedită în care guvernul este demis înainte de publicarea actelor semnate de acesta în Monitorul Oficial, teoretic ar trebui să se ţină cont de faptul că ele atunci când au fost emise au fost emise de un guvern în deplinătatea funcţiilor sale.

Totuşi, potrivit articolului 115 din Constituţia României, pentru ca o ordonanţă de urgenţă să intre într-adevăr în vigoare trebuie să fie trimisă la publicare în Monitorul Oficial şi să fie depusă cu număr de înregistrare în Parlamentul României.

Aşa cum au explicat avocaţii şi judecătorii consultaţi de economica.net nu există nici un text de lege care să îţi spună că un act legislativ poate intra sau nu în vigoare în condiţiile în care legea nu a fost publicată, iar guvernul a fost demis. În plus, în practica juridică nu există nici un astfel de precedent sau unul asemănător după care jurisprudenţa actuală s-ar putea ghida.

Singura distincţie între intrarea în vigoare a unui act de drept şi momentul emiterii ei o oferă Legea 90/2001, legea de intrarea în vigoare a actelor legislative, care la articolul 27, aliniatul 3 spune că orice „act adoptat trebuie să fie publicat. Nepublicarea atrage după sine inexistenţa lui”. În ciuda faptului că atunci când a fost adoptat actul normativ toate condiţiile legale erau perfect îndeplinite.

În ziua dinaintea moţiunii de cenzură care a trecut şi a condus la demiterea Guvernului, Cabinetul Orban a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă, printre care cele pentru acordarea unui ajutor de salvare şi Complexul Energetic Oltenia şi Tarom, cea referitoare la organizarea alegerilor şi cea referitoare la liberalizarea unor servicii din Sănătate. Însă, actele nu au fost publicate în Monitorul Oficial, dar rezultatul moţiunii şi, implicit, demiterea Guvernului care le-a adoptat a fost publicată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

A pierdut lupta cu boala. Tânără mămică, operată de cancer, s-a stins

Ana Maria Vîrjan, o tânără mămică a unei fetițe de numai 6 ani s-a stins din viață la numai 36 de ani. Aceasta a...

Gore Popescu: „Este posibil ca şi alţi jucători în afara celor cinci să plece de la noi”

Restructurări masive la Energia. Antrenorul Vasile Stângă a părăsit banca târgujienilor, iar la câteva zile după un contingent de cinci jucători au fost trecuţi...

„Avem nevoie mare de puncte” – Tot Grig: „Sunt un fericit că am putut vedea un meci fantastic ca Barca-Real”

Antrenorul pandurilor, Petre Grigoraş se gândeşte la ultimele două meciuri din acest an 2010. Tehnicianul plănuieşte să facă cât mai multe rezultate pozitive şi...

Weber: Pătrășcoiu va explica public care sunt considerentele profesionale sau de altă natură pentru decizia numirii lui Călinoiu.

Dacă îmi cerea cineva o parere, consider că trebuia promovată o persoană tânără,dinamică și cu cunostinte în domeniu. Reporter: Ce părere aveți despre angajarea domnului...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini