spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicIpotezele exploziei de la UM Sadu

    Ipotezele exploziei de la UM Sadu

    Conform specialiştilor Insemex, explozia petrecută la Uzina Mecanică Sadu, pe 11 februarie, a fost un incendiu violent, peste care se suprapun fenomene explozive. Cu alte cuvinte, după mai bine de două luni de cercetare continuă, specialiştii institutului au identificat cinci posibile surse de producere a exploziei. Printre acestea se numără ţigara aprinsă, manipularea incorectă, dar şi focalizarea razelor solare pe pulbere prin intermediul lentilei de ochelari.

    Specialiştii Institutului Insemex Petroşani au finalizat expertizele în cazul exploziei petrecute la începutul lunii februarie la UM Sadu. Cele două volume, întocmite de conducerea Insemex însumează peste 400 de pagini, ele cuprinzând date, rezultate şi expertize, efectuate de către specialişti după prelevarea de probe, în nenumărate rânduri, de la UM Sadu. Conform raportului, ceea ce s-a întâmplat la UM Sadu este caracterizat ca fiind „incendiu violent peste care se suprapun fenomene explozive”. Fără a prezenta o cauză concretă a deflagraţiei, după mai bine de două luni şi jumătate de expertize şi cercetări, specialiştii Insemex „au reţinut ca plauzibilă cauză, funcţionarea accidentală a unor elemente active de muniţie, datorită unui impact mecanic”. Cu alte cuvinte, am putea spune că reprezentanţii institutului au considerat că au fost mai multe posibile surse de producere a exploziei. În opinia anchetatorilor, deflagraţia ar fi putut fi determinată de „foc deschis de la o ţigară, jar de la o ţigară sau impactul aplicat asupra pulberei, datorită manipulării incorecte”. Analizând cele trei posibile surse de producere a exploziei, se poate constata foarte uşor că focul deschis de la o ţigară sau manipularea incorectă nu reprezintă altceva decât o cauză ce are drept punct de plecare eroarea umană, în speţă o greşeală a angajaţilor, aflaţi în locul în care a izbucnit incendiul.

    După analiză, vor urma concluziile finale

    Reprezentanţii Insemex au mai constatat că au mai putut exista şi alte posibile surse de producere a incendiului, printre care „focalizarea razelor solare pe pulbere prin intermediul lentilei de ochelari sau a oglinzii retrovizoare a multicarului”. În această a doua situaţie, din cele două posibile surse ale exploziei ne-am putea da seama foarte uşor că acestea nu pot fi decât cauze naturale, ce au avut ca punct de plecare razele solare. Conform procedurii, în urma analizării acestor rapoarte, finalizate de Institutul Insemex Petroşani, cei trei inspectori ai ITM Gorj vor analiza împreună cu cei doi reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii, situaţia după care vor trece la tragerea unei concluzii finale. Decizia finală va fi înaintată Parchetului Local sub forma unui proces verbal, document ce va cântări foarte mult în rechizitoriul ce urmează a fi întocmit de către procurorul ce a anchetat cazul. Conducerea Insemex Petroşani a declarat prin directorul Constantin Lupu că „este un dosar penal pe rol, se va întocmi procesul verbal, ce va fi înaintat Parchetului Local. S-ar putea să avem întrebări din partea Inspectoratului de Muncă sau din partea Parchetului”. Raportul de expertiză tehnică, finalizat de către Insemex Petroşani a fost înaintat atât la IPJ Gorj, cât şi la ITM şi UM Sadu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: