spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicLacuri pe amplasamentul carierelor miniere

    Lacuri pe amplasamentul carierelor miniere

    Pe amplasamentul unor cariere miniere de suprafață deținute de către Complexul Energetic Oltenia (CEO) se vor forma lacuri de mari dimensiuni, după ce activitatea de exploatarea a cărbunelui va fi oprită. Două lacuri au apărut în urma unor cariere de cărbune, la Urdari și Peșteana Sud.

    „În zona fostei exploatări de carieră Peșteana care avea, la un moment dat, trei cariere în subordine – cariera Urdari, cariera Peșteana Sud și Peșteana Nord-, în momentul de față fiind în funcțiune doar cariera Peșteana Nord.  La cariera Urdari, care a fost închisă în anul 2003 este un lac destul de mare. Are cam 550 de metri pe 150 de metri., Este destul de frumos acolo. Cred că s-au făcut studii, pentru că este undeva deasupra satului, pentru a nu se întâmpla vreun eveniment nefericit. În ceea ce privește cariera Peșteana Sud, care a fost închisă în anul 2015, și acolo s-a format un lac și mai mare, asta pentru că și cariera a fost și mai mare.

    Mai multe cariere de luncă, pentru că s-a excavat mult sub nivelul Jiului și de asta au apărut apele de subteran și din cele care s-au infiltrat din Jiu“, a explicat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie .

    Lac imens pe amplasamentul carierei Peșteana Nord

    Liderul de sindicat susține că pe locul unde funcționează cariera Peșteana Nord va apărea un lac imens cu o lungime de peste un kilometru și jumătate: „În Peșteana Nord, când se va ajunge la final, va fi o problemă mult mai complexă pentru că va rămâne un lac undeva la un kilometru jumătate pe un kilometru. Peșteana Nord funcționează din anul 1979 și a avut producții.

    În groapa remanentă dinspre Urdari va rămâne sigur un lac, pentru că nu se poate altfel. În groapa aia remanentă care rămâne după ce se termină o carieră minieră este suma cantităților de cărbune care se scot de acolo în timpul istoriei, iar cariera Peșteana Nord funcționează din anul 1979. S-au dat și peste două milioane de tone de cărbune anual de acolo. Plus este sterilul care s-a scos și s-a dus în haldele exterioare. Va fi o groapă cu mult peste 100 milioane de metri cubi“.

    „Ar fi un dezastru ecologic dacă s-ar închide Complexul Energetic Oltenia“

    Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO, spune că ar fi un adevărat dezastru ecologic în cazul în compania va intra în faliment: „Ce se va întâmpla dacă Complexul Energetic Oltenia va intra în faliment și aceste terenuri ar rămâne așa cum sunt. Vor fi costuri imense pentru refacerea zonei. Prin planul de încetare a activității în perimetrele miniere, evoluția excavațiilor și depunerilor fac în așa fel încât aceste proiecte de închidere să fie făcute odată cu evoluția carierelor. Dacă acum arată într-un anumit fel și ar fi un dezastru ecologic dacă s-ar închide Complexul Energetic Oltenia, pe măsură ce înaintăm cu fronturile, prin modelarea haldelor de steril și ale depunerilor, acest impact se diminuează. Costurile, la final, vor fi mai mici. La momentul închiderii totale a activității este posibil să se creeze și aceste lacuri, fiindcă în mod sigur vor rămâne niște gropi, unde nu este nicio altă soluție decât să se facă lacuri“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: