spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicManagerii privaţi, numiţi de Ministerul Economiei

    Managerii privaţi, numiţi de Ministerul Economiei

    Viitorii manageri privaţi de la companiile de stat vor fi selectaţi de o comisie numită de Ministerul Economiei, în situaţia în care proiectul iniţiat de un grup de 15 senatori va fi votat. Printre iniţiatorii proiectului de lege, privind managementul privat de la întreprinderile de stat se numără şi senatorul Ion Ruşeţ. Fostul director general de la CE Rovinari Laurenţiu Ciurel consideră că viitorul contract de management privat este asemănător cu cel semnat de el la numirea în funcţie.

    În proiectul de lege, iniţiat de cei 15 senatori, se arată că în selectarea managerului privat, AGA va constitui o comisie de selecţie, formată din cel mult cinci persoane „membrii comisiei sunt remuneraţi lunar cu o sumă ce reprezintă maximum 40% din salariul de bază brut lunar al directorului general, de la data începerii procedurii de selecţie”, se mai arată în art.6 Cap II, din proiectul iniţiat. Tot în viitorul text de lege se mai arată că „toate cheltuielile privind organizarea concursurilor de selecţie, încheierea contractelor de administrare şi remunerarea membrilor comisiei sunt suportate de către întreprinderea publică”. Un simplu calcul arată că lunar, un membru al comisiei de selecţie va primi de la compania de stat ce urmează a avea management privat, aproximativ 2500 de lei. Aflându-se printre iniţiatorii acestui proiect de lege, liderul democrat-liberal Ion Ruşeţ a precizat că proiectul de lege urmează să intre în dezbatere. Deşi, în urmă cu ceva timp se vorbea de selectarea managerilor privaţi de către o firmă de head hunting, iată că acest proiect, chiar şi în stadiul actual, indică faptul că nu mai este vorba de nici o firmă de resurse umane, ci de o comisie numită de AGA. Ruşeţ consideră că selecţia internă este bine venită, acesta aducând ca exemplu plăţile mari, făcute de Fondul Proprietatea, care are un manager privat.

    Greblă nu se numără printre iniţiatori

    Senatorul social-democrat Toni Mihail Greblă nu agreează ideea implementării managementului privat, acesta este convins de faptul că „statul român nu doreşte privatizarea companiilor la care este acţionar, pentru a nu pierde influenţa, privind dirijarea contractelor către grupurile de interes”. Greblă este de părere că managementul privat nu va fi viabil, dacă statul se va implica în continuare în organizarea licitaţiilor „Dacă unui manager de companie îi dai nişte criterii de performanţă clar stabilite şi urmăreşti realizarea lor periodic, şi îl plăteşti în funcţie de acestea, în mod evident ăla va fi un management performant. Dar, dacă te bagi peste el şi zici contractul ăla îl dai lui X, celălalt lui Y, majorezi preţul cu 50%, că ne permite legea pe complexitate de lucrări, atunci sigur că acel management privat sau de stat va avea rezultate foarte proaste”. O părere asemănătoare o are si fostul director general de la CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, care după ce a aflat că o comisie a Ministerului Economiei va face selecţia, şi-a schimbat planurile „va fi o numire de la Minister iar ce se vrea nu are nici o legătură cu managementul privat sau cu firma de head hunting. Selecţia este făcută de cinci tovarăşi, numiţi de ministru, este o numire politică”. Curios este faptul că însuşi seful FMI în Romania declara în 10 mai, cu totul altceva decât se întâmplă „cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului”.

    Contractul de management, valabil pe maxim patru ani

    Pe parcursul proiectului de lege sunt prevăzute şi criteriile de selecţie a managerului privat, condiţiile care trebuiesc îndeplinite de acesta precum şi detalii legate de depunerea contestaţiilor. Articolul 21 din proiectul de lege iniţiat prevede „contractul de management privat se încheie pentru o perioadă de 1-4 ani”. Cât priveşte salariul managerului privat, acesta va primi o indemnizaţie brută lunară de la unitate, dar şi o sumă de bani, în urma participării la profitul net lunar al companiei, determinat anual la încheierea exerciţiului financiar „numai dacă în anul financiar încheiat, rata profitului net este mai mare decât cea realizată în anul precedent”, se arată în articolul 22. Cu privire la contractul de management, pe care viitorul manager privat îl va semna cu Ministerul Economiei, fostul director general de la CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel consideră că în proporţie de 90% acesta este identic cu cel existent şi semnat de către el cu Ministerul, în perioada când a fost numit director general la termocentrală. Dacă la punctul 1 se prevede că managerul trebuie să îndeplinească obiectivele şi criteriile de performanţă, la punctul 2 se prevede ca acesta să prezinte semestrial în AGA situaţia economico-financiară a întreprinderii iar la solicitarea scrisă a sindicatelor va trebui să pună la dispoziţie date cu privire la administrarea întreprinderii publice. Nerealizarea timp de un an a criteriilor de performanţă stabilite în contract va duce la rezilierea contractului.

    Managerii îşi schimbă opţiunile

    Declaraţiile făcute cu ceva timp în urmă, de către directorul general Tiberiu Trotea, cu privire la participarea la concurs rămân valabile şi în condiţiile actuale, în care comisia de selecţie este numită de către Ministerul Economiei. Trotea a mai precizat că „indiferent cine ne va verifica şi analiza dosarele voi participa la concurs. Nu are importanţă că este o firmă străină sau comisia este română”. În ceea ce-l priveşte pe fostul director general de la CE Rovinari Laurenţiu Ciurel, acesta şi-a schimbat opţiunea, după analizarea proiectului de lege al managementului privat „nu voi participa în condiţiile astea la concurs. Va fi tot o numire politică”.

    Sindicatele agreează proiectul

    Vicepreşedintele FNME Gheorghe Etăgan la prima vedere pare a agrea proiectul de lege, ce reglementează managementul privat „în condiţiile astea ar fi o treabă bună. Ministerul Economiei rămâne responsabil pentru ceea ce se întâmplă cu companiile de stat, practic ele rămân în responsabilitate şi se vor delega managerii”.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: