Acasa / Economic / Manu Tomescu se retrage din prim-planul vieții sindicale: „FNME nu este pe drumul cel bun“

Manu Tomescu se retrage din prim-planul vieții sindicale: „FNME nu este pe drumul cel bun“

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a anunțat că se va retrage din prim-planul vieții sindicale. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care își explică hotărârea. „Decizia de a-mi cere înlocuirea din comisia mixtă am luat-o ca pe un protest față de conducerea FNME, deoarece din punctul meu de vedere, federația nu merge pe drumul cel bun, în ceea ce privește apărarea drepturilor și intereselor membrilor din sindicatele afiliate. Mi-am dorit ca sindicatele din FNME, cele care au mai rămas după primul val de plecări ale trădătorilor, să rămână speranța oamenilor, cel puțin pe zona Rovinari, acolo unde sindicatele din celelalte federații, precum SMEO de la Univers, sunt clar și pe față pentru interesele individuale ale liderilor, ci nu pentru ale tuturor salariaților. Eu am fost cel care a crezut cel mai mult în vorbele președintelui Pîrvulescu, că vom face un altfel de sindicalism față de cel de până atunci, care era atât de hulit de oameni“.

Manu Tomescu este cel care a inițiat protestul de la termocentrala Rovinari, unde zeci de persoane și-au arătat nemulțumirea cu privire la salariile mici pe care pe primesc.

Motivele pentru care s-a retras din Comisia mixtă

Manu Tomescu a precizat că a luat decizia de a se retrage din Comisia Mixtă din două motive: „Pentru că simțeam și știam că nu este agreată prezența mea acolo, fiind chiar o propuneri votate la vârful federației, pentru a fi exclus. Pentru că nu mai vreau să mai girez cu prezența mea acea comisie în care sunt luate decizii cu mult înainte de ședința propriu-zisă, pe ascuns și fără a consulta membrii sindicatelor. Exemplul cel mai elocvent fiind anul trecut când capii federațiilor se înțeleseseră cu mult înainte să nu respecte articolul 153 din CCM-ul pe 2017, privind împărțirea rezervei la fondul de salarii.

Criticat că apărea prea des la televizor

Manu Tomescu a precizat că i s-a reproșat faptul că apărea prea des la televizor, motiv pentru care a luat decizia să nu mai participe la emisiuni de radio și televiziune: „În ceea ce privește cea de-a doua decizie pe care am luat-o, este de nu a mai merge la emisiuni tv și de a nu mai da interviuri la radio și la ziare. O mare parte din conducerea federației este revoltată, citez, «că ies prea des pe sticlă». Iar aici țin să precizez că majoritatea ziariștilor și a reporterilor radio-tv din județ, au primit numărul meu de telefon, chiar de la domnul președinte Pirvulescu, care nu de puține ori m-a rugat să merg la diferite emisiuni tv. De atunci telefonul meu a fost mereu deschis celor din media, pentru că așa am considerat să îi respect pe acești oameni, răspunzând invitațiilor și întrebărilor, și la bine, dar mai ales la greu, atunci când majoritatea sindicaliștilor adoptau tactica struțului“.

„Nu vreau să dezbin mișcarea sindicală“

Manu Tomescu a anunțat că va rămâne în mișcarea sindicală și că nu dorește funcția vreunui coleg. „Țin să precizez a nu știu câta oară că nu am de gând să iau locul nici pe-al lui Mitrescu, nici pe-al lui Pârvulescu, și nici alt sindicat nu am de gând să fac așa cum speculează lumea, pentru că nu vreau să dezbin mișcarea sindicală, mai mult decât este acum. Atâta timp cât voi fi respectat și voi avea libertatea de a face muncă sindicală așa cum consider eu că este corectă și dreaptă, măcar în Biroul Executiv și Comitetul Sindicatului Energia Rovinari, și atâta timp cât colegii vor vrea să le fiu lider și vicepreședinte, voi rămâne și voi lupta sub steagul acestui sindicat“.

„Mă doare când văd cum sunt promovați lingăi și politruci“

Manu Tomescu spune că nu a beneficiat de un salariu mai mari în urma activității sindicale: „Nu m-am procopsit de pe urma funcțiilor sindicale beneficiind de promovări, creșteri salariale, diverse afaceri sau angajarea rudelor. Am aceeași meserie și același loc de muncă ca și atunci, am fost ales lider când aveam clasa 23 b, iar acum am clasa 25 c, 125 de lei creșterea salarială. Mă doare când văd cum sunt promovați lingăi și politruci care îmi sunt net inferiori și din punct de vedere intelectual, dar și profesional, însă am ales să nu-mi încalc principiile care îmi sunt ca o busolă în viață!“

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*