spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEconomicMinele de subteran, lăsate să moară

    Minele de subteran, lăsate să moară

    De la an la an, subteranul din Oltenia a intrat într-un amplu proces de restructurare şi asta ca urmare a faptului că, pentru acest sector de activitate sfârşitul lui 2012 va însemna încetarea activităţii.

    În timp ce, Mina Motru prin cele două Sectoare, Ploştina şi Lupoaia, încă mai funcţionează, subteranul de la Albeni, Urdari, Zegujani şi Ploştina 2 au intrat în faza de închidere şi conservare. Separat de minele aflate în subordinea SNLO, în Gorj, mai exact în Bazinul Jilţ, încă mai funcţionează Mina Tehomir, însă nu pentru mult timp, pentru că la sfârşitul lui 2012 este prevăzută pentru închidere. În prezent, în Mina Tehomir din Bazinul Jilţ îşi desfăşoară activitatea peste 200 de mineri, o parte din aceştia, aparţinând de SNLO şi Olservmin. Cu o producţie de 450 de mii de tone lunar şi o putere calorică de 2100 KCal, Mina Tehomir a intrat în planul de restructurare al administraţiei, pentru sfârşitul lui 2012. În ciuda rezervelor existente pentru încă aproximativ nouă ani, dar şi a faptului că anul financiar a fost închis fără pierderi, este tot mai sigur faptul că, Mina Tehomir va fi închisă până în 2013, în ciuda faptului că sindicatele încearcă evitarea acestui lucru. Faptul că se urmăreşte închiderea subteranului din Tehomir, este demonstrat şi de minerii detaşaţi de la Olservmin, care îşi vor înceta activitatea de la 1 martie iar din 2012 vor începe lucrările de conservare cu personalul unităţii pentru ca ulterior să se continue programul de închidere. Intrată în programul de închidere şi conservare, Mina Tehomir, nu va mai beneficia de lucrări de investiţii majore. Directorul Direcţiei Miniere, Ion Paraschivu, a declarat că „pentru anul 2011-2012 nu mai facem investiţii şi nici pregătiri”.

    Investiţii aproape inexistente

    „În 2010 au fost achiziţionate două transportoare cu raclete şi în 2008 s-a investit într-o combină abataj, dar investiţii de anvergură nu s-au mai făcut de 5-6 ani de zile. La partea de unelte şi complexe mecanizate, se stă bine chiar dacă sunt mai vechi”, a declarat Parachivescu. Aceste a mai precizat că în situaţia în care Mina Tehomir nu ar intra în programul de închidere, ar trebui continuate lucrările pentru pregătirea abatajelor. În ciuda faptului că lucrările de investiţii majore nu s-au mai realizat, conducerea Direcţiei Miniere este de părere că subteranul de la Tehomir, nu este un pericol pentru cei peste 200 de mineri, urmare a faptului că nu pot avea loc aucmulări de metan. Pericol de explozie nu există nici la Mina Motru, în cele două Sectoare de la Ploştina şi Lupoaia, cu atât mai mult cu cât numărul accidentelor de muncă produse este mai mic decât cel al incidentelor produse în carierele SNLO. În ceea ce priveşte lucrările de investiţii, directorul general al SNLO a mai precizat că, pentru utilaje nu s-au mai făcut investiţii, ci reparaţii capitale, urmând ca echipamentul de protecţie să se dea anual. Cu alte cuvinte, în subteran, pregătirile se fac pe activitatea de producţie.

    Pregătiri pentru închidere

    În ceea ce priveşte viitorul celor două sectoare de subteran , directorul general de la SNLO, Daniel Burlan, a precizat că Mina Motru va avea producţie până la sfârşitul anului 2012, după care va intra într-un program de conservare, ecologizare şi închidere „Ieri, minerii de la Ploştina s-au întors la muncă după o perioadă de şomaj tehnic, producţia stabilită pentru luna februarie fiind de 10 mii de tone iar cea care urmează a fi dată de Mina Lupoaia de opt mii de tone”, a spus Burlan. În ceea ce priveşte existenţa unui eventual pericol de explozie, directorul general de la SNLO a precizat că „la noi în subteran, condiţiile diferă de cele din Valea Jiului, nu avem acumulări de gaze. Pot spune că de-a lungul anilor s-au înregistrat mai multe accidente de muncă în cariere decât în subteran şi toate din neglijenţa angajatului”. Nici angajaţii din subteran nu au scăpat de restructurare. Din cei 760 de mineri ce aparţin de Mina Motru, 160 vor fi păstraţi pentru efectuarea lucrărilor de conservare ce vor începe în 2013. Burlan a declarat în acest sens că „odată cu închiderea capacităţilor de producţie, o parte din mineri vor sta acasă cu un venit de 75% iar personalul care, la data finalizării programului de restructurare, în 2013-2014, nu îndeplineşte condiţiile de pensionare, va fi redistribuit”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: