spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicMinerii disponibilizaţi cer ajutorul primarilor

    Minerii disponibilizaţi cer ajutorul primarilor

    Reprezentanţii Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale au participat alături de primarii localităţilor din judeţ, dar şi alături de autorităţile locale, la semnarea „Acordurilor de Grant”, pentru proiectele finanţate prin „Schema de Granturi Mici” din cadrul Programului de Regenerare Socio-Economică, componentă a proiectului de Închidere a Minelor, aprobat de Banca Mondială. Unii primari s-au arătat destul de nemulţumiţi de semnarea acestor contracte, pentru că fie nu li s-au aprobat, fie nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru a primi banii. Mai mult decât atât, în şedinţă, a fost pusă problema şi minerilor disponibilizaţi, care mai nou, bat pe la uşa primăriilor, pentru a primi ajutor social.

    Sala Maură, din cadrul Prefecturii Gorj a devenit neîncăpătoare, pentru primarii şi reprezentanţii primăriilor din judeţ, care au venit pregătiţi cu ştampilele şi stilourile, pentru a semna contractele de finanţare, aprobate de Banca Mondială. Unii dintre ei însă, s-au arătat destul de nemulţumiţi de deciziile mai marilor „preşedinţi”, pentru că, spun ei, nu au fost incluşi în schema de finanţare. „La Rovinari suntem dezamăgiţi. Am beneficiat, ca să spun aşa de « aportul » probabil, al domului Hoară care şi de data aceasta ne-a tăiat de pe liste, în ceea ce priveşte investiţiile. Ne-a tăiat de pe investiţii atât alimentarea cu apă a satului Vârţ cât şi alte proiecte de reabilitare, care necesitau intervenţii urgente. Din nou Rovinariul este tăiat de pe liste, ca să spun aşa, pentru că din toate proiectele a fost aprobat decât unu singur. O să îl întreb şi pe domnul Hoară care au fost criteriile care au stat la baza aprobării acestor proiecte. Dacă şi noi am depus acelaşi număr de proiecte ca şi celelalte localităţi, de ce nu au fost aprobate. Noi am depus trei proiecte din care numai unu. La vară o să depun 15 proiecte, nu înţeleg de ce la Rovinari nu se poate”, a spus Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.

    „Minerii bat pe la uşile primăriilor să îi trecem la ajutorul social”

    Tot la întâlnirea de ieri, profitând de prezenţa lui Marcel Hoară şi a deputatului Severus Militaru, primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu s-a declarat dezamăgit că oamenii politici nu se implică în problemele cu care se confruntă minerii, în urma disponibilizărilor, la care au fost supuşi. Mai mult decât atât, acesta a subliniat faptul că ar trebui să îi intereseze mai mult soarta acestor oameni, decât investiţiile, pentru că oamenii au nevoie de locuri de muncă şi nu de astfel de proiecte „trebuie să faceţi ceva cât mai urgent, pentru crearea locurilor de muncă. Nu ştiu dacă dumneavoastră sunteţi informaţi că în această perioadă o mare parte din mineri au fost trimişi acasă au fost disponibilizaţi, iar acum în acest moment bat pe la uşile primăriilor să îi trecem la ajutorul social. De aceea vă rog să vă implicaţi în ceea ce privesc angajările la minerit, în special la Complexul Energetic Turceni. Vorbesc în numele localităţilor Slivileşti, Mătăsari şi Dragoteşti pentru că acei oameni care au fost afectaţi de lucrările Guvernului. Să ţinem cont că nu este suficient să avem investiţii, neavând locuri de muncă şi neavând un salariu stabil”.

    Hoară: „când eram mic, eram frustrat că mergeam prin nămol”

    Marcel Hoară, delegatul Guvernului a fost cel care a semnat proiectele de finanţare, 80 în total. Acesta a încercat să sublinieze rolul întrunirii de ieri, raportându-se la experienţele trăite în copilărie „Când eram mic eram frustrat de mai multe. Eram frustrat că mergeam prin nămol şi mi-aş dori ca şi ai noştri copii, dar şi oamenii mari să nu mai aibă aceleaşi frustrări pe care le aveam eu când eram mic”, a spus Hoară. Legat de semnarea contractelor, acesta a declarat „avem un număr de 80 de proiecte depuse, 17 au fost aprobate în mod direct, 18 proiecte au fost aprobate cu observaţii, dar şi 21 au fost aprobate, dincolo de observaţiile ulterioare. Aş vrea să profit de prezenţa domnului deputat, Severus Militaru şi să solicit din nou ajutorul, într-un concept nou de program, mai amplu”. De menţionat că cele 80 de proiecte semnate sunt pe diferite domenii de activitate, majoritatea privind în special regenerarea socio-economică a unor regiuni, dar şi refacerea mediului.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: