Minerii din Jilt şi Rovinari nu vor şomaj tehnic!

1
8

Minerii din Bazinul Minier Motru şi Rovinari nu vor să intre în şomaj tehnic, în următoarea perioadă, asemeni colegilor din Motru şi nici nu vor să accepte trecerea la un program de 12 ore aşa cum intenţionează administraţia CE Oltenia. Liderul de sindicat de la Tismana 1, Gabriel Bălăceanu, a precizat că în situaţia în care se va impune program de 12 ore, atunci se va cere o creştere salarială.

Situaţia se anunţă una destul de tensionată în Bazinele Miniere Rovinari şi Jilţ. Invitat la “Punctul pe I”, liderul de sindicat de la Cariera Tismana 1, Gabriel Bălăceanu, a declarat că nu se va propune intrarea în şomaj tehnic pentru zece zile, aşa cum au cerut colegii din Motru. Declaraţia lui Bălăceanu vine şi cu o explicaţie, aceea că: „se vrea a se munci”. Nici trecerea la un program de 12 ore nu este acceptată de minerii din bazinul Rovinari, după cum a precizat Bălăceanu. Acesta a declarat că în situaţia în care administraţia va impune acest program, atunci se vor cere discuţii, în vederea acordării unor creşteri salariale. „Partea sindiaclă a susţinut un punct de vedere iar pe perioada de iarnă nu este uman, nu e normal şi va fi foarte greu să lucrezi 12 ore. Administraţia a explicat că acest lucru ar însemna o economie, însă sunt avantaje dar şi dezavantaje. 12 ore de muncă înseamnă un efort suplimentar, dar poate însemna şi o modalitate în care se poate veni cu o creştere salarială, pentru personalul din producţie”, a explicat Gabriel Bălăceanu. Concret, acesta a spus faptul că în situaţia în care administraţia CE Oltenia va impune trecerea la un program de lucru de 12 ore, atunci sindicatele vor milita pentru creşterea salariilor.

Fără şomaj tehnic

În ceea ce-i priveşte pe minerii din Bazinul Minier Jilţ, aici situaţia se anunţă a fi una asemănătoare, în condiţiile în care sindicatele spun că nu se va accepta trecerea în şomaj tehnic. Liderul de sindicat Adrian Marciuc a declarat că ieri, minerii de la Jilţ Nord s-au reîntors la lucru, după şomaj tehnic de zile bune. Cât despre programul de 12 ore, Marciuc susţine că a demonstrat administraţiei că nu este avantajos. „Referitor la şomajul tehnic, vreau să spun că am stat de vorbă cu salariaţii, dar la Sud şi Nord nu se doreşte şomaj tehnic în această lună, cu toate că era propice acestei perioade de sărbători. În ceea ce priveşte programul de 12 ore, am prezentat Directoratului, calculele noastre care au arătat că nu se reflectă o mare economie. Din acest motiv, am stat de vorbă cu salariaţii şi nu se va accepta acest program de lucru”, a spus Marciuc. Acesta nu a respins însă posibilitatea de acordare a unor creşteri salariale, în următoarea perioadă, către minerii din sistemul minier. Minerii de la Roşiuţa şi Lupoaia vor intra zece zile în şomaj tehnic, în perioadele 12-18 aprilie şi 5 mai- 12 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here