spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicMinerii refuză să reînceapă activitatea. CEO riscă să intre în colaps, iar...

    Minerii refuză să reînceapă activitatea. CEO riscă să intre în colaps, iar România să rămână fără energie

    Minerii au refuzat și ultima ofertă făcută de administrație, o creștere salarială netă de 409 lei pentru personalul muncitor, de 280 de lei CFL-iștii și 220 pentru șefii de sector. Salariații de la schimbul I de la Jilț Nord au reluat activitatea, dar cei de la schimbul nu au vrut să lucreze.

    Situația devenit critică, pentru că termocentralele urmează să-și oprească activitatea, iar România va rămâne fără energie electrică. Mai mult decât atât, prețul energiei electrice a crescut foarte mult, ajungând cel mai scump din Europa.

    Complexul Energetic Oltenia (CEO) a emis un comunicat de presă cu privire la greva minerilor. Conform acestuia, pierderile se pot ridică la 15 milioane de lei pe zi, iar societatea poate intra în colaps: „Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de cca 15 milioane lei. Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurării aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi aditionate la cele reprezentând cantităţile nelivrate de energie electrică“. Liderul de sindicat din zona Lupoaia, Nicu Bunoaica, a precizat că minerii cer o creștere salarială netă de 1.000 de lei.

    Ce riscă minerii care nu se întorc la lucru

    În comunicatul de presă se amintește și faptul că minerii își asumă consecințele, iar refuzul lor de a lucra poate să-i coste desfacerea contractului de muncăm, dar și dosare penale, în cazul în care lucrurile degenerează. „Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei în trei cariere şi a dispus încetarea acesteia. Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:

    -sancţiune disciplinara, inclusiv prin concediere;

    -răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar si de la simplii participanti la aceasta;

    -sanctiuni contraventionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.

    Conducerea CE Oltenia transmite catre salariatii protestatari un apel la intelegere, resposabilitate si rationament“, se mai arată în comunicatul de presă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: