spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicMinisterul Economiei ia în calcul privatizarea complexurilor

    Ministerul Economiei ia în calcul privatizarea complexurilor

    Ministerul Economiei va trece la privatizarea unor pachete majoritare de acţiuni la companiile energetice, dacă nu va reuşi să înfiinţeze până la sfârşitul anului cele două mari unităţi Electra şi Hidroenergetica. Tot în aceleaşi condiţii, Guvernul va pregăti vânzarea unor participaţii minoritare la societăţile ce urmau să facă parte din cele două companii. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în scrisoarea de intenţie prevăzută de Guvern cu FMI, document obţinut de către Mediafax. Aceste discuţii au avut loc la întâlnirea avută de reprezentanţii Ministerului Economiei cu delegaţia FMI, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, BEI si BERD. De altfel, chiar şi consilierul personal al Ministrului Economiei, Tudor Şerban a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este posibil ca cele două companii energetice să nu se mai înfiinţeze.

    Discuţiile purtate, în urmă cu câteva zile, au avut ca subiect de abordare, situaţia companiilor monitorizate de FMI, a celor aflate în subordinea Ministerului Economiei, dar şi reorganizarea sistemului energetic, prin înfiinţarea companiilor naţionale Electra si Hidroenergetica, restructurarea în domeniul minier, programul de privatizare si atragere de investiţii mai ales în sectorul energetic. Aceste lucruri au fost abordate prin prisma faptului că domeniul energetic este unul cu potenţial de creştere, motiv pentru care se consideră că ar trebui atrase investiţii străine şi privatizate societăţile din domeniu. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii FMI a reieşit că „dacă strategia înfiinţării celor doi campioni naţionali nu va avea succes pana la sfârşitul anului 2011, vom căuta o soluţie alternativă, care să includă vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni la câteva companii energetice. Între timp, pentru a aduce investiţii în sector, vom merge înainte cu pregătirea vânzării pachetelor minoritare sau strategice în companiile care ar trebui să facă parte din cei doi campioni naţionali”. Secretarul de stat, Claudiu Stafie a precizat că se ia în calcul eşecul reorganizării sistemului energetic, urmare a faptului că proiectele de înfiinţare sunt blocate de instanţele de judecată. Acesta este, de altfel şi motivul pentru care oficialii de la Ministerul Economiei lucrează la un plan de rezervă care să prevadă reluarea privatizării unor producători de electricitate, aşa cum ar fi termocentralele din Oltenia. Cele discutate se cam potrivesc cu ceea ce Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny susţinea, şi anume că cele trei entităţi energetice ar trebui restructurate şi vândute. O altă veste proastă a fost dată ieri, la conferinţa de presă a BNR când consilierul Ministrului Economiei, Ion Ariton, Tudor Şerban, a pus accent pe faptul că „este posibil să se înfiinţeze, este posibil să nu se înfiinţeze. Scenariul optimist este să fie un sistem energetic funcţional, în nişte limite tehnice bune, la nişte preţuri şi tarife suportabile de către populaţie şi economie, suficient pentru România şi care să-i asigure siguranţa şi securitatea naţională. Restul sunt poveşti. Companiile au şi ele un rol dar nu este nici esenţial nici cel mai important”. Legat de viitorul energetic, pentru oficialii din Ministerul Economiei importante la momentul actual sunt ofertele, care se pare că nu lipsesc mâna dreaptă a Ministrului Ariton ar putea reprezenta chiar ofertele de privatizare sau de vânzare a complexelor Energetice.

    2011, an decisiv pentru complexuri

    Fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel a precizat că situaţia din sistemul energetic este una extrem de grea în condiţiile în care sunt producători de energie eoliană interesaţi ca la sfârşitul lui 2012 să cumpere una din termocentrale „energia eoliană înseamnă să bată vântul, dacă nu bate e o mare problemă. În planul de back-up pe care îl are producătorul de energie eoliană se urmăreşte rezerva de cărbune. Atunci când nu este energia produsă de vânt, se pornesc grupurile care în proporţie de 60% au fost modernizate şi se dă energie produsă pe bază de lignit”. În ceea ce priveşte vânzarea unor participaţii minoritare la societăţile ce urmau să facă parte din cele două companii, dacă nu se va înfiinţa Electra, Laurenţiu Ciurel a precizat că acest lucru ar însemna ca statul să fie la minimă în deţinerea controlului asupra acestor entităţi energetice „Ministerul Economiei deţine 75% din acţiunile acestor entităţi. Pentru a vinde pachetul minoritar ar însemna să dea 24% din acţiuni, la unităţi private iar statul va rămâne cu 50% , 1 din pachet”.

    La Ministerul Economiei, Electra o prioritate

    Rezultatul dur al discuţiilor purtate între reprezentanţii FMI şi Ministerul Economiei, dar şi termenul limită dat pentru înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica ar putea fi motivul pentru care deja s-a constituit un grup de lucru care să lucreze la proiectul Electra. Din nefericire însă, se pare că de la Electra « mamă », care includea sistemul Nuclear, Hidro, cele trei complexuri şi SNLO s-a ajuns la Electra 3, adică doar termocentralele Turceni, Craiova, Rovinari şi SNLO. Sistemul energetic românesc a fost, după Revoluţie reorganizat de mai multe ori, dar niciunul din unul programele de reorganizare nu a avut însă succes.

    Sindicatele se opun

    Vicepreşedintele FNME Eugen Iovan a precizat că sindicatele sunt total împotriva unui asemenea plan de rezervă „cred că se va înfiinţa Electra. Privatizarea complexurilor este o soluţie care nu este benefică nici pentru stat, nici pentru salariaţi. Nu agreăm această ideea, am auzit şi eu despre această variantă”. La rândul lui liderul de sindicat, Marin Golea consideră că este un risc major „chiar dacă există intenţia de a vinde acţiuni, nu cred că cineva ar cumpăra acum, când termocentralele sunt datoare vândute la bănci”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: