Ministrul Energiei, chemat să rezolve problema salariilor din CEO! Sindicaliștii amenință cu întreruperea activității

0
41

Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia solicită o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei, Anton Anton. Aceștia sunt nemulțumiți că nu ajung la un numitor comun cu reprezentanții administrației în ceea ce privește drepturile salariale prevăzute în viitorul contract colectiv de muncă. Liderii a patru federații sindicale i-au înaintat ministrului o adresă comună și amenință că în lipsa unui răspuns pozitiv se poate ajunge la conflicte de muncă și chiar la întreruperea activității.

Liderii Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, ai Federației Naționale Mine Energie, Sindicatului Național Petrom Energie și Federației Sindicatelor Libere și Independente Energetica i-au înaintat ministrului Energiei o adresă prin care îi aduc la cunoștință nemulțumirile apărute la negocierea contractului colectiv de muncă. Aceștia îi cer ministrului să participe la discuțiile din comisia de negociere. „În urma declanșării procesului de negociere a unui CCM la nivel de unitate, am fost consultați cu privire la proiectul de BVC pe anul 2018, întocmit de directoratul societății, proiect prin care consideram că nu pot fi atinse dorințele minimale ale salariaților, fapt ce ne determină să vă solicităm o întâlnire urgentă cu reprezentanții organizațiilor noastre în Comisia de Negociere la nivelul societății”, se arată în adresa semnată de Adrian Marciuc, vicepreședintele „Univers”, Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME, Gelă Ionescu, vicepreședintele SNPE și Paul Constantinescu, vicepreședintele Energetica.

„Nu există cale de amânare”

Ministrul Anton Anton e atenționat de sindicaliști că majorarea lefurilor nu mai poate fi amânată. „Munca suplimentară prestată pentru asigurarea funcționării în deplină siguranță a SEN și vârsta înaintată a salariaților, coroborat cu lipsa viziunii unui program de reîntinerire a forței de muncă și astfel asigurarea continuității, ne pun în postura de a ne adresa dumneavoastră, domnule ministru, și a vă transmite ca mulțumirile nu țin loc de salarii, vorbele frumoase nu-și mai regăsesc locul acolo unde lipsurile fac ca nivelul de trai sa scadă semnificativ de la o zi la alta, transmițându-vă că nu există cale de amânare cu privire la creșterea salariilor și implicit a veniturilor”, mai precizează sindicaliștii.

„Conflicte spontane”

Reprezentanții minerilor și energeticienilor din cadrul CE Oltenia îi atrag atenția ministrului că se poate ajunge chiar la conflicte de muncă. „Având în vedere situația economică bună a societății pe anul 2017, promisiunile comune administrație-sindicate privind recunoașterea, ierarhizarea și salarizarea corespunzătoare pe funcții și meserii a angajaților (…) există riscul izbucnirii unor conflicte spontane datorită tensiunilor din rândul salariaților, conflicte care pot degenera până la întreruperea activității, evenimente nedorite, însă ce pot avea repercusiuni care vor duce la un colaps în SEN”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here