Acasa / Economic / Ministrul Energiei, Energy Strategy Summit: România are în vedere înlocuirea treptată a cărbunelui

Ministrul Energiei, Energy Strategy Summit: România are în vedere înlocuirea treptată a cărbunelui

România are un mix energetic relativ echilibrat, care poate face față majorității situațiilor, a spus Ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul Energy Strategy Summit, un eveniment organizat de energynomics.ro.

Ministrul a felicitat Hidroelectrica pentru modul în care sunt gestionate bazinele sale, care nu au avut inundații.

”Hidroelectrica va lansa festiv două centrale. A intrat în probe cu turbinele de la Stejaru, care au fost mult întârziate, și sper să semneze un contract de retehnologizare a centralei de la Vidraru. Tot Hidroelectrica și-a prevăzut în buget realizarea unui stand ultramodern de testare a turbinelor. Cred că avem nevoie de așa ceva. România a produs și testat turbine hidraulice. Standul de la Reșița nu mai funcționează, dar Hidroelectrica a înțeles că acum turbinele sunt exploatate în complet alte regimuri, iar zonele în care turbina intră în cavitație au devenit zone normale de exploatare… Cred că România trebuie să treacă peste etapa asta în care nu mai producem și valorificăm nimic. Cred că avem ce produce și ce valorifica în domeniul dezvoltării tehnologice, a cercetării științifice și inovării”, a spus Anton.

România are în vedere înlocuirea treptată a cărbunelui

România va mai utiliza cărbunele o bună perioadă de timp, așa cum fac și alte țări europene. Țările care și-au asumat eliminarea cărbunelui ”nu au început imediat”; au un plan bine pus la punct, ”așa cum avem și noi”, a susținut ministrul.

România are în vedere înlocuirea treptată a cărbunelui cu centrale pe gaze. ”Stocarea pe gaze este una dintre soluțiile noi pe care Europa le ia în discuție… Noi construim o unitate pe gaz la centrala de la Craiova și utilizăm depozitul de la Ghercești – care este la doi pași de centrala de la Craiova”.

CE Oltenia (CEO) este, în continuare, unul din stâlpii energeticii românești, spune ministrul Energiei. CE Oltenia are cele mai bune tehnologii disponibile. ”Problema mare a CEO, pe care o au toate țările, este prețul certificatelor de dioxid de carbon. Anul trecut, acesta a ajuns la peste 45% din cifra de afaceri a combinatului Oltenia. În acest an, combinatul a cumpărat toate certificatele necesare în timp, la termen, dar făcând un împrumut”.

România a transmis Uniunii Europene o întâmpinare, la care s-au raliat toate țările producătoare de energie pe bază de cărbune, prin care se cere clarificarea situației certificatelor de CO2.

”Atunci când au fost introduse certificatele, creșterea era prevăzută [să se producă] într-un anumit ritm; peste trei ani, [prețurile] au crescut brusc, ceea ce nu permite nimănui să facă o estimare corectă a investițiilor sau o planificare corectă”.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*