spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicNegocieri cu scandal şi demisii în CE Oltenia

    Negocieri cu scandal şi demisii în CE Oltenia

    Negocieri cu scandal, ce s-au terminat cu plecarea comisiei sindicale de la discuţii. Cam aşa s-a desfăşurat întâlnirea de ieri dintre cele două comisii de negociere sindicate-administraţie. Proiectul de buget pe 2013 prezentat comisiei sindicale cu tăierile aferente a fost punctul de plecare al nemulţumirilor. Vicepreşedintele FNME Marin Golea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al comisiei de negociere iar astăzi sindicatele se vor întâlni cu preşedintele Marin Condescu.

    Dacă până în prezent negocierile sindicate-administraţie, în vederea semnării noului contract colectiv de muncă pe 2013, au fost oarecum liniştite, ieri a apărut inevitabilul. Proiecţia bugetară pe 2013 a adus veşti nu tocmai plăcute sindicatelor, care într-un total dezacord cu prevederile şi reducerile menţionate s-au ridicat de la masa discuţiilor, întrerupând negocierile. Astăzi, revoltate de reducerile propuse de administraţie, sindicatele se întâlnesc cu preşedintele Marin Condescu. Principala nemulţumire a sindicatelor este aceea că „ne-au propus sume fixe la facilităţi, sume ce înseamnă a diminua drepturile la o parte din salariaţi şi a suplimenta la altă parte. Noi am cerut ca armonizarea drepturilor la partea minieră să se facă fără reducerea drepturilor la alte categorii de salariaţi”, după cum a declarat vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan. Conform declaraţiilor date de acesta, la ora actuală CE Oltenia are un profit de aproximativ 2.000 miliarde lei vechi, dar are şi de încasat de la beneficiari peste 3.000 miliarde lei vechi, urmare a energiei şi producţiei de cărbune livrate.

    Marciuc: „Nu vom accepta aşa ceva!”

    Nemulţumirile sindicatelor din Bazinul Minier Jilţ sunt extrem de mari, în condiţiile în care contractul colectiv de muncă, valabil până la finele acestui, an prevede drepturi şi facilităţi avantajoase pentru minerii din zonă. Ori, propunerea făcută de administraţie nu ar însemna altceva decât să se ia din drepturile minerilor şi energeticienilor din Jilţ, Rovinari şi Turceni pentru a se adăuga la cele ale minerilor din fosta SNLO şi CE Craiova, totul pentru armonizare. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat că „am întrerupt negocierile pentru că s-a prezentat un proiect pe care nu-l acceptăm. Au fost reduse la jumătate cheltuielile sociale, toate drepturile, inclusiv prima de vacanţă. Noi luptăm să le păstrăm şi acum vin tăierile. Aşa ceva este inacceptabil”.

    Golea: Am demisionat!

    Nemulţumirea şi tensiunea a fost atât de mare încât vicepreşedintele Marin Golea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al comisiei de negociere din partea sindicatelor. Propunerea făcută de administraţie, pentru armonizarea facilitaţilor, ar însemna ca la cei 9.000 de mineri şi energeticieni din Jilţ, Rovinari şi Turceni, să se diminueze drepturile, pentru a se suplimenta la restul angajaţilor din CE Oltenia, respectiv din fosta SNLO şi CE Craiova. „Ni s-a pus la dispoziţie un proiect de buget pentru anul 2012, care din punctul meu de vedere este de neacceptat. Nu pot să negociez pentru salariaţii din Rovinari să dispară 40% din drepturile salariale iar la restul salariaţilor din fosta SNLO să le lăsăm impresia că le punem ceva acolo. Am întrerupt negocierile până când administraţia va fi receptivă la sugestiile făcute de noi, pentru uniformizarea drepturilor salariaţilor”, a declarat Marin Golea. Acesta a mai precizat că se doreşte a se face un buget în comun, încât să nu se ia de la unii şi să se dea la alţii. În ceea ce priveşte creşterea salarială pe 2013, aici se va acorda indexarea cu nivelul inflaţiei. „Administraţia a invocat faptul că anul viitor cumpărarea certificatelor de dioxid de carbon apăsă greu pe umerii CE Oltenia, efortul financiar fiind de 7.000 miliarde lei vechi”, a mai spus revoltat Golea. În situaţia în care nu se va ajunge la un punct comun în ceea ce priveşte prevederile BVC –ului /2013, se va putea merge pe contractul colectiv de muncă al fostului CE Rovinari, care este valabil până în martie 2013 şi care poate fi aplicat tuturor salariaţilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: