Negocieri pentru condiții speciale de muncă la CEO

0
1570

Comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul Complexului Energetic Oltenia are programată vineri o ședință pentru semnarea unui Act Adițional. Acesta vizează introducerea de condiții speciale de muncă la nivelul sectoarelor direct productive din cadrul colosului energetic. Sunt vizați lucrătorii din termocentrale, din carierele miniere și activitățile conexe. Actul Adițional va viza peste 8.000 de angajați din minerit și lucrătorii de la sucursalele Electrocentrale.

Vor fi introduse condiții speciale de muncă și va crește și procentul plătit de Complexul Energetic Oltenia la bugetul de pensii. Prin urmare, din momentul introducerii condițiilor speciale salariaților li se vor calcula contribuții mai mari la stabilirea pensiei. Condițiile speciale sunt stabilite prin Legea 197 din 2021, intrată în vigoare în luna august.

Legea nu se aplică însă și retroactiv, deocamdată. Dacă s-ar aplica retroactiv, vârsta de pensionare ar scădea cu 13 ani și minerii și energeticienii, cărora le-ar fi echivalate grupele 1 și 2 de muncă, ar putea să plece acasă la vârsta de 52 de ani. Legea trebuie să fie modificată pentru a fi luată în calcul de acum la dosarele de pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here