spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicNiţă pasează vina la Ciurel

    Niţă pasează vina la Ciurel

    Ministrul Energiei, Constantin Niţă îşi ia mâna de pe managerul Laurenţiu Ciurel şi susţine ferm că datoriile pe care CE Oltenia le are de încasat de la beneficiari trebuiesc recuperate. Acesta a declarat pentru Acces Tv că Laurenţiu Ciurel trebuie să treacă la acţionări în instanţă, deşi ştie că pentru anumite sistări de livrări este nevoie de emiterea de acte normative.

    Recent, în cadrul unei emisiuni difuzate pe Acces Tv, managerul CE Oltenia a declarat revoltat că „o parte din specialiştii străini au refuzat să se prezinte la întâlnirea organizată pentru selectarea managerului privat la CE Oltenia datorită faptului că România este o ţară legiferată, în care se dă cărbune fără bani!”. În prezent, urmare a faptului că se trăieşte într-o ţară legiferată, în care trebuie respectate regulile impuse de stat, Complexul Energetic Oltenia a ajuns să aibă de încasat de la principalii beneficiari aproximativ 5.000 de miliarde lei vechi. Stoparea livrării de cărbune către Romag Termo ar produce în opinia lui Ciurel o adevărată tragedie. În timp ce Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea datorează peste 1.500 miliarde lei vechi la CE Oltenia, Govora trebuie să achite peste 1.000 miliarde lei vechi, alte uzine de termoficare 700 miliarde lei vechi, Hidroelectrica 500 miliarde lei vechi iar Termoelectrica aproximativ 400 miliarde lei vechi. Întrebat cum va putea stopa livrările de cărbune către anumiţi colaboratori, având în vedere că este managerul privat al companiei, Ciurel a precizat că nu îi permite statul acest lucru. „Sunt două unităţi, Romag Termo şi Oltchim, odată companii fanion în ţară. La ora asta Romag Termo produce apă grea şi ca tehnologie oprirea se face în condiţii de securitate mai mari de 250 de zile. Oprirea bruscă ar duce la poluarea transfrontalieră a Serbiei şi Bulgariei cu hidrogen sulfurat. Există documente date de minister în acest sens, oprirea se face pe un program clar stabilit”, a explicat Ciurel. Situaţia cu Oltchim este una asemănătoare în condiţiile în care CET Govora datorează peste 1.000 miliarde lei vechi către CE Oltenia. Sistarea livrărilor de cărbune ar duce în opinia managerului Ciurel la poluarea sudului ţarii cu clor. Managerul companiei a declarat că nu poate sista livrările de cărbune pe timpul iernii pentru că aşa stabileşte statul.

    Niţă: Să recupereze banii!

    Prezent la Târgu-Jiu pentru a detensiona situaţia conflictuală existentă între administraţia şi sindicatele din CE Oltenia, Ministrul Energiei, Constantin Niţă nu a părut a fi deloc impresionat de valoarea mare a sumelor ce trebuiesc recuperate, asta în condiţiile în care se ştie că statul este acţionar majoritar al CE Oltenia, deci statul dictează. La Târgu-Jiu, Niţă nu a făcut altceva decât „să-l ia pe nu în braţe”, şi să arunce toată vina în spatele lui Ciurel. „Eu nu sunt plătit ca manager de companie, eu fac politici în domeniul energetic. Managerul trebuie să ia toate măsurile pentru a recupera banii. Prin urmare va trebui să depună toate diligenţele necesare, chiar şi în instanţă, să ia banii de la companii”, a declarat Niţă. Pentru Niţă datoria pe RAAN o are la CE Oltenia în valoare de peste 1.500 miliarde lei vechi nu este o îngrijorare, cu atât mai mult cu cât a declarat că se va emite un act normativ prin care se vor achita datoriile. Ce se va întâmpla pe viitor nu se ştie, cert este faptul că Hotărârea de Guvern în cauză, de achitare a datoriilor RAAN către CE Oltenia, trebuia emisă de mult.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: