Acasa / Economic / Noul depozit de cărbune de la cariera Roșia ar putea fi redeschis până la începutul iernii

Noul depozit de cărbune de la cariera Roșia ar putea fi redeschis până la începutul iernii

Depozitul de cărbune de la cariera Roșia nu va fi redeschis. Agenția pentru Protecția Mediului Gorj nu va aproba repunerea în funcțiune a unității, cu toate că se pune în discuție interesul strategic de asigurare a siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional. Depozitul de la Roșia se află în apropierea blocurilor de locuințe din Rovinari, iar cetățenii se plâng că atunci când a funcționat viața loc era un calvar din cauza zgomotului produs, dar și prafului degajat în atmosferă.

Nicolae Giorgi, directorul instituției, a spus, la emisiune „În numele adevărului“ de la Gorj Tv, că noul amplasament pentru depozitarea cărbunelui a fost, deja, construit, fiind nevoie doar de mutarea în zona respectivă a utilajelor specifice: „Am comunicat chiar de anul trecut că din punct de vedere al amplasamentului și a zonei locuită și ținând cont de cerințele legate de nivelul de zgomot și de poluare cu pulberi, depozitul nu mai poate fi autorizat. Noi am încurajat tot timpul impulsionarea lucrărilor la depozitul cel nou. Acolo, depozitul este finalizat, dar problema se pune de dotare cu utilajele care trebuie să deservească depozitul, care este atribuția organizatorului licitației“.

Depozitul ar putea fi redeschis doar prin Hotărâre de Guvernare

Depozitul ar putea fi redeschis printr-o hotărâre luată la nivel central, de către Guvern, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, avându-se în vedere siguranța energetică a țării. „În România este multă legislație și cea privind siguranța energetică națională. În momentul în care cineva decide că siguranța energetică națională este în pericol poate să ia această decizie. Eu cred că la ora actuală, operatorul s-ar mobiliza ar putea să pună depozitul în funcțiune. Doar prin Hotărâre de Guvern, având în vedere siguranța sistemului energetic național, s-ar putea decide repunerea în funcțiune a unei unități care nu îndeplinește condițiile“, a mai precizat Nicolae Giorgi.

Primarul orașului Rovinari, Robert Filip, a amenințat că-i va scoate în stradă pe cetățeni dacă depozitul de la Roșia va fi redeschis, deoarece reprezintă o sursă de poluare a localității.

Un comentariu

  1. Ce diversiune! Noul depozit nu va fi deschis in urmatorii 3 ani….montarea echipamentelor vechi aduse de pe alte platforme ,cu uzura morala si fizica,este dificila….acest nou depozit va polua la fel de intens ca si vechiul amplasament….asta demonstreaza ca nu limitarea poluarii a stat la justificarea constructiei…

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*