spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicNoul grup, cu implicaţii pentru securitatea energetică

    Noul grup, cu implicaţii pentru securitatea energetică

    Construirea noului grup energetic de la Complexul Oltenia, în parteneriat cu o companie din China reprezintă în opinia Ministrului Energiei, Andrei Gerea, o investiţie strategică pentru Sistemul Energetic Naţional. Gerea a declarat pentru Acces Tv că această investiţie este o nouă dovadă că activitatea de minerit are viitor.

    gerea

    Realizarea noului grup energetic de la Complexul Rovinari s-a aflat în dezbatere în şedinţa de Guvern de miercuri prin Memorandumul depus. În ceea ce priveşte Complexul Oltenia, în acest parteneriat, colosul energetic va deţine 10% din acţiuni, iar alături de partenerul chinez, Complexul Oltenia, prin reprezentanţii ei, are drept de veto la luarea deciziilor importante, estimările ducând la o începere a lucrărilor de construcţie la noul grup energetic spre jumătatea anului 2016. Din întreaga cantitate de energie produsă, 10 % va fi vândută pe piaţa internă, diferenţa ducându-se spre export, spre Turcia, Serbia şi parteneri din fosta Iugoslavie. De la începutul acestei săptămâni, o delegaţie formată din reprezentanţi de la compania chineză se află la CE Oltenia, unde poartă discuţii cu delegaţia companiei, condusă de directorul Diviziei Financiare, pe marginea contractului de vânzare cărbune, anual pentru funcţionarea noului grup energetic fiind nevoie de o cantitate de cinci milioane tone cărbune. Un alt avantaj al realizării acestei investiţii constă şi în faptul că anual cantitatea de cărbune vândută către noul grup energetic va însemna securizarea a 3.000 locuri de muncă și crearea a altor 1.800 noi locuri de muncă, asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreținere și reparații cu personalul CEO, dar şi asigurarea stabilității și securității sistemului energetic românesc. De altfel, chiar şi Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a confirmat acest lucru pentru Acces Tv. „După revoluţie, o astfel de sumă nu a mai fost investită şi e un lucru extrem de important şi mai ales că vorbim de un grup puternic şi cu implicaţii serioase la nivel de securitate, de independenţă energetică ş.a.m.d. Deci este o investiţie strategică nu numai pentru Complexul Energetic căruia îi va aduce un plus şi de eficienţă şi de corelare şi reglementare pe partea de mediu, dar mai ales pentru Sistemul Energetic Naţional. Complexul Oltenia va fi acţionar la această societate care va derula investiţia, deci implicit va beneficia şi în mod direct de activitate. Asta înseamnă mai departe locuri de muncă, continuarea mineritului ş.a.m.d. Practic, prin acest memorandum am tăiat panglica din punct de vedere birocratic, urmează să o tăiem şi când îl vom vedea construit”, a declarat Ministrul Andrei Gerea, pentru Acces Tv.

    Locuri de muncă, din Gorj

    Mihai WeberPe de alta parte, declaraţiile lui Gerea sunt susţinute şi de către deputatul social democrat Mihai Weber, acesta aducând ca şi garanţie faptul că personalul angajat va fi din judeţul Gorj. „Eu văd investiţia ca un lucru benefic pentru Gorj, practic am intrat în linie dreaptă. Se ştie că desfacerea nu afectează zona României, este o investiţie mare şi pe perioada de implementare a proiectului, resursa umană va fi recrutată din Gorj. Cărbunele va fi cumpărat de la unităţile noastre miniere, iar echipamentele pentru construcţie vor fi achiziţionate din ţară”, a declarat deputatul Weber. Dacă s-ar fi respectat graficul prognozat, construcţia acestui grup energetic ar fi trebuit să fie finalizată în 2017.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: