spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicOre de negocieri şi nici o soluţie "palpabilă"

    Ore de negocieri şi nici o soluţie „palpabilă”

    Sindicatele vor negocia cu administraţia iar o comisie paritară va decide dacă prin deciziile luate a fost încălcat contractul colectiv de muncă. Aceasta este concluzia trasă din discuţiile purtate ieri de sindicate, administraţie şi Ministrul Energiei Constantin Niţă. Liderii de sindicat din cadrul FNME nu s-au declarat a fi foarte mulţumiţi de rezultatul negocierilor. La fel s-a întâmplat şi cu Ministrul Energiei, care s-a arătat nemulţumit însă de activitatea economică a CE Oltenia, declarând că „producţia este în parametri, nu atât cât ne-am fi dorit”.

    Ministrul Energiei Constantin Niţă a sosit încă de duminică seara la Târgu-Jiu, aşa încât ieri-dimineaţă, la primele ore, discuţiile au început simultan cu administraţia şi sindicatele. Înainte de a participa la discuţii, liderul Marin Condescu s-a declarat a fi încrezător în rezultatul pe care-l va obţine, impresie care s-a schimbat radical, ulterior. Acesta a tras un semnal de alarmă susţinând faptul că în momentul de faţă CE Oltenia se afla în faliment economic şi genocid social. „Atâta timp cât este în faliment înseamnă că s-au luat măsuri împotriva companiei şi a salariaţilor. Fondul de salarii şi cheltuielile aferente bugetului sunt de 124 milioane lei. Nu sunt bani pentru a plăti toate plăţile pentru salarii. Prestatorii au fost amânaţi cu plăţile de la 60 la 90 de zile iar acum am ajuns la termenul scadent de plată pentru ei, au salariaţi care trebuie să-şi primească lefurile”, a declarat înainte de şedinţă Marin Condescu. Cât despre programul de lucru redus, Condescu a spus că această măsură nu rezolvă problemele companiei, motiv pentru care Ministrul Niţă a fost chemat să deblocheze situaţia. „30.000 de oameni sunt în pericol de a nu-şi acoperi cheltuielile avute şi contractate începând cu luna iunie, societatea fiind în faliment economic. Am credinţa că am format CE Oltenia din unităţi ce au funcţionat pe profit şi care au ajuns în faliment”, a mai declarat Condescu.

    CE Oltenia, pe profit

    După mai bine de două ore de discuţii şi negocieri, primul care a prezent rezultatul dezbaterilor avute a fost preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. „Nu vor fi disponibilizări în 2013 iar acesta este un lucru foarte important. Ordonanţa de Guvern va fi aprobată şi se va asigura funcţionarea pe piaţă a CE Oltenia. Referitor la probleme, nu a existat un conflict colectiv. S-a decis a se constitui o comisie paritară care să analizeze situaţia încât să se constate dacă s-au încălcat prevederile contractului colectiv de muncă sau nu”, a declarat şeful Consiliului Judeţean Ion Călinoiu. Mai mult decât atât, acesta a accentuat faptul că CE Oltenia nu se află în faliment şi că societatea funcţionează pe profit.

    Uite soluţia, nu e soluţia!

    Deşi a negat faptul că discuţiile avute cu administraţia şi sindicatele ar fi avut loc în contradictoriu, Ministrul Energiei Constantin Niţă a declarat faptul că analizând situaţia s-au descoperit anumite probleme. Cât despre nemulţumirile sindicatelor, la discuţii s-a decis a se stabili o comisie paritară, sindicate-administraţie, din care să nu facă parte nici Marin Condescu şi nici Laurenţiu Ciurel. Prin analiza nemulţumirilor prezentate se va constata dacă au fost încălcate sau nu prevederile contractului colectiv de muncă. „Domnul Ciurel şi Condescu vor veni la Bucureşti cu soluţia prezentată de comisie şi se va lua o decizie. CE Oltenia nu este în faliment iar măsurile ce se vor lua nu vor conduce la faliment. În prezent, activitatea este satisfăcătoare, CE Oltenia este pe profit, nu se produce la parametri normali, nu atât cât ne dorim. CE Oltenia va funcţiona în cadrul pieţei de energie cât va fi necesar, piaţa reglementând consumul. Sindicatele şi administraţia ar trebui să stea de vorbă mai des”, a precizat Ministrul Energiei. Cât priveşte sporurile introduse ilegal în salarii de care tot vorbea Marin Condescu, Ministrul Energiei a declarat că nu cunoaşte aceste lucruri. „Ştiu de o uniformizare a salariilor ceea ce nu este rău. Nu ştiu cine pierde drepturi, există un contract colectiv de muncă ce va fi analizat, dacă a fost respectat sau nu de ambele părţi vom vedea”, a spus ministrul la Târgu-Jiu. În ceea ce-l priveşte pe liderul FNME, după discuţiile purtate, acesta nu a mai fost la fel de acuzator în declaraţii. „Comisia paritară va lucra trei zile iar luni ne vom duce la Bucureşti, am prezentat o soluţie care este un avantaj atât pentru societate cât şi pentru angajat. Am început negocierile iar cel ce va încălca regulile se vor lua măsuri. Societatea câştigă 25% iar salariatul pierde la jumătate, nu pierde la concediu şi vechime în muncă. Varianta noastră este aceea de a ieşi din criză imediat iar pe termen mai mare un program de eficientizare şi acompaniament social pentru 2014, pentru că acum timpul este scurt”, a explicat liderul minerilor după discuţii.

    Ciurel: Profit, 10 milioane de euro

    Liniştit a părut a fi ieri, după discuţii, şi managerul privat de la CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Ciurel a confirmat faptul că profitul CE Oltenia se ridică la 10 milioane de euro. „Programul de lucru rămâne aşa şi vom vedea cu partenerii sociali cum vom face pentru a readuce în buzunarele angajaţilor banii pe care-i pierd. Banii de care vorbea domnul Condescu sunt depozite, bani pentru zile negre”, a spus Laurenţiu Ciurel. Ieri, CE Oltenia funcţiona cu şase grupuri energetice iar depozitele de cărbune sunt la fel de pline ca şi acum două săptămâni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: