spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicOrganizarea șantierului la microhidrocentrale

    Organizarea șantierului la microhidrocentrale

    Discuţiile legate de reluarea şi continuarea investiţiilor la cele doză microhidrocentrale de pe Defileul Jiului avansează tot mai mult de la o zi la alta! Conform celor declarate de autorităţile judeţene, se lucrează deja la organizarea de şantier, urmând ca de la 1 octombrie să se dea şi startul la începerea lucrărilor. În prezent, reprezentanţii de la Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia negociază termenii contractul ce urmează a fi semnat, practic pe ceea ce reprezintă restul lucrărilor.

    hidroelectrica5

    În urmă cu mai bine de două luni de zile, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, și administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A., Remus Borza, s-au aflat în județul Gorj în vederea continuării proiectelor de investiții la centralele Dumitra și Bumbești-Jiu.Termenele de punere în funcțiune a celor două obiective de investiții fiind estimate la perioada august-septembrie 2016 pentru centrala Dumitra și primul semestru al anului 2017 pentru centrala Bumbești-Jiu. La finalizarea proiectului, centralele Dumitra și Bumbești-Jiu vor avea o putere instalată totală de 65 MW și un aport energetic de 259 GWh/an. Întrebat cu privire la perioada de începere a lucrărilor, avându-se în vedere că s-au făcut anumite promisiuni, autorităţile au susţinut că avut loc discuţii cu reprezentanţii Hidroelectrica şi cu cei de la Guvern, vremea de toamnă-iarnă neîmpiedicând desfăşurarea activităţii. Discuţii au avut loc şi astăzi, conform celor spuse de administratorul special Remus Borza lucrându-se la organizarea de şantier. „Am discutat cu domnul Borza, se lucrează la organizarea de şantier pentru preluarea lucrărilor. Cele 77 milioane de euro sunt aprobate în bugetul Hidroelectrica, încât restul de a mai rămas de executat să fie asigurat prin această finanţare”, a explicat Călinoiu, la Acces Tv.

    Barajul, cu fonduri europene

    Există şi o veste prostă, aceea că barajul pe Valea Sadului nu poate beneficia şi el ca obiectiv de o finanţare de la Hidroelectrica, motiv pentru care se intenţionează a se atrage fonduri europene. „Dacă această investiţie pe termen scurt nu poate fi asigurată de Hidroelectrica, sunt programele cu fonduri europene 2014-2020, în parteneriat cu Fondul de Mediu şi alte programe, ce ar duce la reluarea investiţiilor, iar avantajele ar fi multiple”, a mai spus Ion Călinoiu. Urmare a discuțiilor purtate, reluarea lucrărilor de investiții în cele două puncte de lucru: CHE Dumitra și CHE Bumbești-Jiu va determina pe lângă reangajări la Hidroconstrucția, în calitate de executant al lucrărilor și crearea a 7000 de noi locuri de muncă. Conform unor surse, se pare că cea mai mare parte a lucrărilor va fi efectuată de Hidroconstrucţia, Sucursala Deva, Târgu-Jiul urmând să ia mult mai puţin din execuţii. Surse din cadrul Hidroconstrucţia au susţinut că nu se vor începe lucrările la centralele Dumitra şi Bumbeşti Jiu, până când nu se va semna contractul cu Hidroelectrica, care încă este la stadiul de negociere. Hidroconstrucţia a cam fost păcălită pentru lucrările realizate la cele două centrale de pe Defileul Jiului, societatea judecându-se acum în instanţă pentru obţinerea contravalorii lucrărilor executate, acestea nefiind achitate nici până în prezent. În plus, conform informaţiilor obţinute, factorii de decizie din Hidroelectrica au cerut către Hidroconstrucţia să înceapă lucrările la 1 octombrie. Surse din cadrul Hidroconstrucţia susţin că, pe parcursul acestei luni, vor efectua lucrările de revizie, reparaţii la utilajele aflate în galeriile de pe Defileu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: