spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicPâinea le-a adus dosare penale unora și profit altora

    Pâinea le-a adus dosare penale unora și profit altora

    Vestea care a bucurat toți românii, scăderea TVA la pâine și produse de panificație își produce efectele scontate de Executiv. Astfel, cheltuim mai puțin pentru un produs cumpărat zilnic și, între timp, polițiștii îşi fac treaba mai cu sârg realizând zeci de dosare penale unor mici afaceriști care au crezut că sunt mai presus de lege și nu au redus prețul. În schimb, marii producători din județ au făcut un tur de forță în noaptea de dinaintea reducerii TVA și au schimbat toate prețurile la raft și în casele de marcat. Cei cu fabrici mai mici sau iliciți s-au ales cu dosare penale și amenzi usturătoare.

    Compania Succes se numără printre marii producători care au redus TVA-ul la pâine chiar din prima zi a lunii septembrie, iar aparatele de marcat fiscale au fost modificate rapid pentru ca pe bonurile fiscale să apară noua valoare a taxei: „Compania Succes respectă deciziile statului şi s-a conformat reducând TVA-ul la 9% încă din prima zi. Noi ne respectăm clienţii şi vrem să le oferim cele mai bune produse şi servicii, iar pentru asta am redus preţul pâinii produse în cele patru fabrici din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Cluj”, a declarat preşedintele Companiei Succes, Nicu Sarcină. Preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a prezentat recent o serie de date conform cărora, după scăderea cu 15 procente a TVA-ului aplicat la produsele de panificație, producția fiscalizată a crescut cu peste 10% la făină și cu peste 15% la pâine. Reducerea TVA a generat o scădere substanțială a prețului pâinii, care s-a ieftinit cu aproximativ 12 procente din prima zi a aplicării cotei de 9%.

    Dosare penale pe bandă rulantă

    În tot acest timp, unii producători, mai mici, au riscat și au pierdut. „La nivelul judeţului Gorj, poliţiştii au efectuat 1.767 de controale la societăţi comerciale şi 261 persoane fizice, fiind verificate şi peste 1.600 de mijloace de transport. Au fost constatate 22 infracţiuni, din care 18 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul creat fiind estimat la suma de peste 400.000 lei, din care 53.000 a fost recuperat. De asemenea au fost aplicate 1.010 sancţiuni contravenţionale, dintre care 367 la Legea nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite republicată, în valoare totală de peste 510.000 lei. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării de către poliţiştii gorjeni depăşeşte suma de 60.000 lei”, a declarat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Chiar și reprezentanții FMI au declarat că efectele acestei măsuri se văd prin scăderea inflației însă un raport despre cât de viabilă a fost această decizie va fi prezentat, de Guvern către FMI, anul viitor.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: