spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicPartenerii externi vor energie ieftină de la CE Oltenia

    Partenerii externi vor energie ieftină de la CE Oltenia

    Va exporta energie dacă se vor găsi consumatori! Declaraţia a fost făcută de şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, acesta anunţând că şi pe acest an, compania caută în continuare parteneri pentru exportarea de energie, preţul oferit până acum de aceştia fiind neatractiv.

    Conform Bizenergy, anul trecut, ţara noastră a înregistrat vânzări record de energie electrică pe piețele externe – peste 6,3 TWh în primele 10 luni ale anului 2014. Cel mai mult s-a exportat energie din surse regenerabile – circa 5 TWh, noutatea fiind că și producătorii au reușit să vândă, în 2014, la export peste 1 TWh, înfinţând proprii traderi de energie. Astfel, Hidroelectrica a înființat o societate cu răspundere limitată, cu sediul în Belgrad, Serbia, cu activitate principală – comerțul cu energie electrică. Practic, prin această firmă, Hidroelectrica va putea face exporturi directe în Serbia. Acelaşi site Bizenergy prezintă cum Hidroelectrica lucrează cu Fortum Power and Heat OY -Finlanda și Keler KSZF Ungaria pentru exportul de energie în Serbia și Ungaria, apelând la servicii de clearing și risk management pentru monitorizarea activității de trading pe piețele externe.

    Funcţională din ianuarie?

    În ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia, se speră de către administraţie să se iasă pe piețele externe prin intermediul firmei sale de vânzare energie electrică – CEO Trading, societate despre care se ştia că va deveni funcţională începând cu acest an, ea fiind înfiinţată anul precedent şi are ca asociat unic Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., pentru vânzarea de energie en-gros, în special la export. Tot anul trecut, fostul ministru Niță declara, după deplasarile făcute alături de managerul Laurenţiu Ciurel, că CEO va vinde energie la export în Muntenegru, Austria şi Albania, însă până acum nicio veste în acest sens. Contactat telefonic, şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat că se caută parteneri, problema fiind ridicată de preţurile scăzute oferite de potenţialii consumatori. „Nouă nu ne trebuie niciun aviz pentru a putea exporta energie, trebuie doar să căutăm parteneri. Până în prezent, nu am găsit situaţii convenabile din punct de vedere al preţurilor. Chiar am stat de vorbă cu persoane interesate, însă preţul oferit era de 160 de Ron. CEO Trading a fost înfiinţat pentru a exporta energia produsă de CE Oltenia, iar noi trebuie să găsim consumatori. Societatea ce va permite exportul de energie, va deveni funcţională de îndată ce vor găsi parteneri”, a spus Aurel Medinţu, şeful Diviziei Energetice. Cât despre informaţiile apărute pe parcursul anului precedent conform cărora CE Oltenia urma să exporte energie în Muntenegru, se pare că discuţiile au rămas la acelaşi nivel, conform celor susţinute de Medinţu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: