Plafonarea preţului la gaze începe la 1 mai 2019

0
30

Preţul gazelor de producţie internă urmează să fie plafonat începând cu 1 mai, cu o lună mai târziu decât era prevăzut în OUG 114/2018, au declarat, joi, surse din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Motivul pentru care a fost luată această decizie este timpul prea scurt între adoptarea modificărilor la OUG 114 şi momentul în care plafonarea ar fi trebuit să intre în vigoare, adică 1 aprilie. Până atunci ar mai fi fost o singură zi lucrătoare, în condiţiile în care ordoananţa de modificare a OUG 114 se ca adopta în Guvern vineri, transmite e-nergia.ro

În plus, Ordonanţa de modificare a OUG 114, mai conţine câteva prevederi referitoare la gaze, care obligă ANRE să refacă metodologiile abia adoptate. Este vorba despre faptul că, în plus faţă de ce scria în OUG 114, vânzarea cu prioritate a gazelor la preţul de 68 de lei/MWh va acoperi şi consumul centralelor termice care produc apa caldă şi căldura pentru populaţie. Iar producătorii de energie termică vor beneficia doar de gaze din producţia internă, pentru ei nu se va aplica “coş” în care să intre import de gaze.

Or, ANRE alocase, întâi, gazele din producţia internă pentru populaţie şi pentru înmagazinare şi apoi pentru furnizorii clienţilor noncasnici, ce mai rămăsese, potrivit prevederilor vechii OUG 114. Acum, dat fiind că alocarea cu prioritate va cuprinde şi centralele termice, iar acestea vor produce energie doar cu gaz românesc, ANRE trebuie să modifice alocările.

Pe de altă parte, dat fiind că se amână cu o lună momentul de la care se introduce preţul de 68 de lei/MWh, se poate considera că Ioan Niculae, cel despre care s-a spus că este beneficiarul principal al plafonării, câştigă timp să constituie garanţiile pentru ca firmele din grupul Interagro să poată primi şi ele gazele la preţul de 68 de lei/MWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here