10 C
Târgu Jiu
duminică, mai 31, 2020
Acasă Economic Plan de rezervă: Hidroelectrica va preluan toate centralele pe cărbune daca UE...

Plan de rezervă: Hidroelectrica va preluan toate centralele pe cărbune daca UE se va opune sechemei de sprijin centru CE Oltenia

Hidroelectrica ar urma să preia toate termocentelele pe cărbune “care sunt conforme”, în cazul în care schema de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, prin care toţi consumatorii români să plătească un miliard de lei pe an, timp de zece ani, nu va putea fi aplicată.

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei şi momentan omul care decide în această chestiune în lipsa unui ministru, a confirmat planul Executivului de la Bucureşti de a restructura sectorul de producţie a energiei electrice, prin alipirea la Hidroelectrica a centralelor pe cărbune. Nu doar a centralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia, ci şi termocentrala Paroşeni, care funcţionează cu huilă extrasă din Valea Jiului şi care este acum parte a Complexului Energetic Hunedoara.

Înainte de a face acest lucru însă, statul trebuie să despăgubească Fondul Proprietatea, care are pachete minoritare de acţiuni la ambele societăţi.

“Așa cum se arată în memorandumul promovat și aprobat în Guvern, se prevăd trei etape. Prima etapă era creditul pentru acoperirea certificatelor aferente anului trecut, de 500 milioane de lei, apoi crearea unui mecanism de sprijin pe termen lung, respectiv al treilea pas, care rezolvă foarte multe probleme, atât ale pieței, cât și ale siguranței naționale: vara să creezi stocuri de cărbune, iarna să preiei aceste stocuri, când piața cere și clar acoperă costurile”, a spus Vişan răspunzând întrebărilor presei pe această temă.

Secretarul de  stat a reluat ideea companiilor de mix, care a mai fost vehiculată. A spus însă că, deşi restructurarea sistemului de producţie este un deziderat, termocentrale pe cărbune vot fi alipite prin decizie a Guvernului la Hidroelectrica doar dacă Comisia Europeană nu va fi de acord cu implementarea schemei de sprijin.

“Mixul energetic nu se poate realiza decât în două variante – fie fiecare companie își dezvoltă alte capicități – cărbunele își construiește hidro sau eoliană, solară, și invers, și varianta normală, pe care ar trebui să meargă statul- de răscumpărare a acțiunilor de Fondul Proprietatea. Și după aceea, fuziune. (…)

Dacă nu găsim o înțelegere de la Comisie, această restructurare a sistemului este binevenită. Altfel, vom avea probleme cu siguranța sistemului. Dacă găsim înțelegere la Comisia Europeană pentru schema de sprijin dezideratul rămâne, în continuare, ca fiecare companie să-și facă mixul.

Decizia trebuie luată până în 30 aprilie, când este termenul limită de conformare la obligația de achiziție pentru certificatele de CO2”, a spus Vişan.

“Vizează doar centralele care au condițiile de mediu îndeplinite. Toate centralele care sunt conforme legislației, și de care sistemul energetic nu se poate dispensa (…).Și Paroșeni. Toate centralele conforme pe cărbune” a răspuns Vişan la întrebările presei.

În august 2018, Ministerul Energiei anunţa că termocentrala Paroşeni este prima instalaţie a Complexului Energetic Hunedoara conformă legislaţiei europene de mediu, după o investiţie de 65,3 milioane de euro. A rămas până acum singura.

Hidroelectrica este în procedură de listare la bursă şi a demarat deja acţiunile pentru angajarea consultanţilor pentru acest proces, şi deşi această restructurare o va face teoretic mai puţin atractivă, Vişan a spus că Hidroelectrica îşi continuă procedurile de listare.

Guvernul intenţionează să introducă  pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, un mecanism de sprijin care va fi negociat cu Bruxelles-ul. Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.  Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România este obligată să stingă lumina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Tragedie pentru o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală și bebelușul ei au murit în spitalul din Craiova

Tragedie fără margini într-o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală a de la Secția Chirurgie a Spitalului Orășenesc Bumbești Jiu a murit la...

Angajată a DGASPC Gorj, confirmată cu COVID-19

O angajată a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tg-Jiu a fost confirmată cu noul coronavirus. 21 de angajați ai complexului au...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini