spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicPlanul național integrat de energie şi schimbări climatice va fi actualizat

    Planul național integrat de energie şi schimbări climatice va fi actualizat

    Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, că Planul național integrat de energie și schimbări climatice va fi actualizat la nivelul anului 2022 – 2023, ca urmare a planului prezentat de către Complexului Energetic Oltenia: „Planul de decarbonare propus de Complexul Energetic Oltenia, unul dintre principalii producători de energie electrică pe bază de cărbune, va asigura o tranziție sustenabilă către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Acest plan este cuprins în cadrul Strategiei Energetice a României şi în cadrul Planului național integrat de energie şi schimbări climatice, unde ne-am stabilit ca ţintă o pondere a energiei regenerabile în total consum de 30,7%.

    Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice va urma o actualizare la nivelul anului 2022 – 2023 şi, în contextul noilor ţinte şi discuţii în desfăşurare la nivelul Comisiei Europene, cu siguranţă că şi ţinta noastră va fi mai ridicată. Sursele de finanţare care vor fi disponibile în sectorul energetic în această decadă sunt sume impresionante care vin din Just Transition Fund, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi din Fondul de modernizare. Bani vor fi suficienţi.

    Cum cineva spunea acum două săptămâni la o altă dezbatere că va ploua cu bani, chiar aşa este. Ceea ce ne dorim este ca actorii din piaţă, cei care efectiv lucrează, dezvoltă şi aduc plus valoare, şă aibă proiecte cât mai mature care să poată fi finanţate prin aceste instrumente”, a declarat secretarul de stat, în cadrul ediţiei a VII-a a evenimentului Energy Strategy Summit 2021, citat de Agerpres.

    „Este clară nevoia unor politici şi a unor investiţii specifice în aceste zone“

    Dan Drăgan a mai spus că România va atinge țintele climatice în anul 2030 și că se vor realiza investiții pentru a compensa pierderile locurilor de muncă: „În acest moment este clară nevoia unor politici şi a unor investiţii specifice în aceste zone şi sectoare pentru a combate pierderea locurilor de muncă asociată politicilor energetice şi de mediu. Pentru aceasta, mecanismul de tranziţie justă va contribui la diversificarea economiei şi la recalificarea şi incluziunea oamenilor din aceste zone afectate. Suntem în curs de a asigura tranziţia de la cărbune la gaze naturale şi energie regenerabilă şi ne dorim atingerea ţintelor climatice la nivelul anului 2030 şi, totodată, a neutralităţii climatice pe care Uniunea Europeană doreşte să o atingă la nivelul anului 2050“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: