spot_img
11.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicPonta preferă un manager român în fruntea CE Oltenia

    Ponta preferă un manager român în fruntea CE Oltenia

    Premierul Victor Ponta a declarat, la Târgu-Jiu, că preferă un manager român la CE Oltenia, în situaţia în care acesta demonstrează că ştie să realizeze profit în cadrul companiei de stat. Cum CE Oltenia funcţionează pe profit cu Laurenţiu Ciurel director general, acest lucru nu înseamnă decât că acesta are cele mai mari şanse de a rămâne în fruntea companiei. În momentul de faţă o problemă mare la CE Oltenia o reprezintă şi nivelul datoriilor înregistrate de beneficiari, însă premierul a dat asigurări cu privire la faptul că în această săptămână o parte din aceste plăţi se vor debloca prin compensări.

    În prezent, premierul Victor Ponta ştie care este situaţia financiară prin care trece CE Oltenia în condiţiile în care compania de stat furnizează cărbune fără a primi şi bani de la furnizori, în cauză de la uzinele de termoficare sau de la Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea (RAAN). Întrebat de această situaţie, premierul a declarat vineri la Târgu-Jiu că în ceea ce priveşte RAAN în 2013 va intra într-un proces de restructurare pentru viabilizarea activităţii şi că săptămâna viitoare se vor debloca o parte din plăţi în vederea achitării datoriilor. În prezent, RAAN datorează la CE Oltenia aproximativ 1.000 miliarde lei vechi. « RAAN are datorii de 450 milioane lei noi atât la furnizori cât şi la bugetul de stat. Săptămâna viitoare se vor compensa o parte din plăţi cu furnizorii”. În urmă cu câteva zile, RAAN a primit un ajutor de la stat. „RAAN a primit, la rectificarea bugetară, 200 milioane lei pentru apa grea produsă, ce urmează să fie livrată rezervei de stat. Astfel, va ieşi din colaps”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, într-o conferinţă de presă. Deşi CE Oltenia funcţionează pe profit, premierul Ponta a tras un semnal de alarmă declarând că „CE Oltenia nu are probleme, dar are datorii de încasat de la RAAN, 1.000 miliarde lei vechi şi de la Oltchim, 700 miliarde lei vechi”. Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea nu este singurul beneficiar cu datorii la CE Oltenia. Într-o situaţie asemănătoare se află şi uzinele de termoficare din ţară şi asta ca urmare a faptului că se descurcă greu în urma eliminării subvenţiei. „Ştiţi foarte bine că, atât prin eliminarea totală a subvenţiilor, adoptată de Guvernul Boc, cât şi prin lipsa unei strategii clare în ceea ce priveşte RAAN-ul şi construcţia grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă s-au acumulat asemenea probleme, o parte dintre ele le-am rezolvat şi tocmai asta trebuie să discutăm, cum facem în 2012-2016 să nu mai trăim aşa, amânând o problemă, ci rezolvând-o”, a mai spus premierul.

    Ponta: „Dacă avem profit, prefer un manager român”

    În timp ce Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat ferm că la începutul anului viitor CE Oltenia va avea un manager profesionist şi că se vor analiza CV-urile depuse, premierul Ponta a fost mult mai clar. Acesta a declarat că preferă un manager roman la CE Oltenia, dar cu condiţia de a realiza profit. „Avem o conducere la CE Oltenia, dacă este eficientă…. Ideea de manager profesionist a fost pentru că nu se face profit. Viitorul Guvern, adică noi, facem o evaluare şi dacă avem profit -prefer un manager român”, a mai spus ferm Victor Ponta. În aceste condiţii, aceste declaraţii nu înseamnă altceva decât că cele mai mari şanse la selecţia ce se va realiza de firma de recrutare internaţională le are directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. În ceea ce priveşte CE Oltenia, conform declaraţiilor date de premierul Ponta şi de Ministrul Chiţoiu, compania va avea parte de o mărire a capitalului social cu 15 %. „Avem în acordul cu FMI, semnat de noi, dar şi de Guvernul trecut, o creştere a capitalului social cu 15% iar toţi banii care vin din zona privată merg în CE Oltenia pentru modernizări iar statul îşi păstrează controlul majoritar. Fondul Proprietatea este acţionar semnificativ”, a explicat prim-ministrul României. Acesta consideră că acel proiect de realizare a noului grup energetic de la Rovinari nu face altceva decât să contribuie la creşterea valorii companiei.

    Chiţoiu: „Este nevoie de o piaţă competitivă”

    Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu consideră că în acest domeniu de activitate trebuie gândită o strategie încât să existe o piaţă competitivă.. „Dacă vom avea hidro cu termo, vom vedea anul viitor. Trebuie regândit sistemul încât producţia să fie integrată să avem o piaţă competitivă. În septembrie am avut fluctuaţii de preţ, iar în septembrie preţul a scăzut cu 4,4% iar în octombrie cu 4,8%. Unul din efectele liberalizării pieţei a fost şi acela al anulării contractelor cu « băieţii deştepţi ». CE Oltenia a înregistrat profit datorită liberalizării pieţei de energie”, a declarat Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: