spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicPrognoză optimistă pentru industria de media și divertisment din România

    Prognoză optimistă pentru industria de media și divertisment din România

    Vești bune pentru industria română de media și divertisment. Un nou raport oferă o analiză detaliată a evoluției recente a acesteia și prognozează aprecieri semnificative în anii care urmează. Astfel, acest sector este prognozat a crește în 2019 cu 7% față de anul anterior, depășind pragul de 3 miliarde de dolari în privința încasărilor. 

    Creștere susținută și apropiere de media europeană

    Veștile bune nu se încheie aici. Conform aceluiași raport, redactat de către agenția de consultanță PwC, veniturile însumate de către industria de entertainment din România va crește, de la un an la altul, în perioada 2019 – 2023. Studiul estimează o creștere medie anuală de 6%. 

    Astfel, în anul 2023 acest tip de industrie, în România, va acumula mai mult de 3.8 miliarde de dolari anual. Sunt cu siguranță cifre încurajatoare. Cu toate acestea trebuie avut în vedere faptul că România înregistrează în continuare cea mai mică medie europeană în acest sector. Raportul pare să încurajeze și ideea conform căreia domeniul divertismentului în România va continua să evolueze și după anul 2023. 

    Segmentele industriei cu cea mai rapidă creștere

    Raportul arată că valul global de personalizare și digitalizare nu a întârziat să apară nici în piața de media și divertisment din România. Creșterea constantă a competitivității în acest domeniu va aduce cu sine, fără îndoială, nevoia de inovare a tehnologiei și creștere a investițiilor care să permită acest lucru. 

    Așa numitul Over-the-Top market, care include servicii de streaming precum Netflix sau HBO Go, s-a bucurat de ceamai mare apreciere în ultimii ani. Din 2014 și până în prezent, aceasta a crescut de mai mult de 5 ori, estimându-se a acumula venituri cumulate de peste 24 milioane USD.

    Sursă: ‘Besucher spielt League of Legends’Marco Verch via Flickr (CC BY-SA 2.0)

    Al doilea cel mai mare sector al acestei industrii este reprezentat de piața jocurilor video și de eSports. Acestea au strâns mai mult de 136 de milioane de dolari, iar reputația eSports se află în continuă expansiune. Sporturile electroniceurmează a fi incluse într-un eveniment aprobat de Forul Internațional Olimpic, luându-se serios în calcul integrarea acestora în cadrul viitoarelor ediții ale Olimpiadei. 

    De o ascensiune similară se bucură și sectorul de iGaming integrat în cadrul unor platforme cunoscute precum NetBet. Un recent studiu estimează că românii cheltuiesc anual aproximativ un miliard de Euro în cadrul acestor jocuri. De asemenea, succesul iGaming este confirmat și de statisticile globale. Spre exemplu, piața globală a acestor jocuri a acumulat aproximativ 45,8 miliarde USD în anul 2017. Același studiu arată că în următorii 5 ani cifra va crește la aproape 95 miliarde USD. 

    Industrii care promovează aceste competiții tinere precum cele de eSports, alături de sporturi faimoase precum fotbalul, baschetul ori tenisul se află în continuă dezvoltare. Fără îndoială lumile eSports, precum și cea de iGaming, au potențialul de a continua să strângă fani de-a lungul întregului mapamond. 

    Concluziile raportului privind evoluția industriei de media și divertisment

    Raportul concluzionează că ascensiunea acestei industrii în România va fi resimțită chiar și în sectoarele mai lente din punct de vedere al creșterii economice. Televiziunea, segmentul ziarelor și al revistelor, piața de carte, ori industria cinematografică vor înregistra toate o creștere semnificativă în viitorii patru ani. 

    Sursă: ‘Bookshelves’Raul Diaz via Flickr (CC BY-SA 2.0)

    În ciuda acestui fapt, comparativ cu evoluția aceleiași industrii în țările vecine (Europa Centrală și de Est), România va beneficia de un ritm mediu de creștere. Se estimează o ascensiune de 5.7%, procent mai scăzut decât cel estimat pentru țări precum Polonia și Turcia. În schimb, conform aceluiași studiu, statul care se va bucura de cea mai semnificativă schimbare pozitivă va fi Rusia.

    Media și divertismentul au avut importanță deosebită România în special după schimbările guvernamentale din 1989, iar creștea globală a acestei industrii în anii ce urmează va fi reflectată și în cadrul pieței interne.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: