spot_img
10 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEconomicProiecte "nerentabile" pentru CEO?

    Proiecte „nerentabile” pentru CEO?

    Consiliul de Supraveghere de la CE Oltenia a respins din nou încercarea făcută de conducere pentru ca societatea de stat să preia cele două grupuri energetice ce funcţionează pe gaz, la Uzina de Termoficare Brăila. Preluarea s-ar putea face în condiţiile în care CE Oltenia are de recuperat de la Termoelectrica aproximativ 280 miliarde lei vechi.

    Pentru cărbunele primit anul trecut, Uzina de Termoficare de la Brăila, sau mai bine spus Termoelectrica, a ajuns să datoreze la CE Oltenia aproximativ 280 miliarde lei vechi. Instituirea măsurilor asiguratorii a făcut ca unitatea să-şi manifeste intenţia ca în schimbul banilor datoraţi să dea în plată cele două grupuri energetice pe gaz din Uzina de Termoficare. Aşa se face că în şedinţa Consiliului de Supraveghere de săptămâna trecută, în urma înaintării propunerii de către administraţie, cinci din cei şapte membri au respins iniţiativa pe motiv că proiectul este nerentabil. Conform unor surse, o parte din membrii Consiliului de Supraveghere şi-ar fi motivat atunci decizia prin faptul că funcţionarea acestui grup energetic pe gaz s-ar impune doar în situaţia când ar fi necesare serviciile de sistem. Pe de altă parte, conform aceloraşi surse, costurile de producere a MW-utului pe gaz sunt destul de ridicate, preţurile variind între 280 şi 350lei /MWh. Nu trebuie omis nici faptul că energia produsă pe gaz de această unitate nu este subvenţionată de către stat, aşa cum se întâmplă la OMW.

    Ce implică acest „schimb”?

    Ieri, membrii Consiliului de Supraveghere s-au întrunit din nou şi asemeni zilelor trecute, au respins din nou intenţia de preluare a celor două grupuri pe gaz, cerând ca pentru următoarea şedinţă administraţia să ofere date suplimentare. Directorul Diviziei Energetice Aurel Medinţu a declarat că în urma analizelor s-a demonstrat că folosirea acestor grupuri energetice pe gaz nu ar fi viabilă decât în condiţiile în care s-ar acorda subvenţii, preţul gazului urmând să fie dat la aceeaşi valoare ca cel practicat pentru OMW. Pe de altă parte, dacă s-ar prelua cele două grupuri energetice, condiţia care s-ar impune, aşa cum a declarat Aurel Medinţu, ar fi aceea de a se acorda servicii de sistem de reglaj terţiar lent. În situaţia în care CE Oltenia ar prelua grupurile de la CET Brăila pentru producerea de energie, automat acest lucru nu ar însemna altceva decât că societatea ar fi nevoită să-i preia şi pe cei aproximativ 300 de salariaţi. Conform unor surse, Consiliul de Supraveghere, prin aceste respingeri, nu ar dori să-şi asume responsabilitatea unui asemenea proiect, dorind ca AGA să facă acest lucru.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: