7.4 C
Târgu Jiu
joi, martie 4, 2021
Acasă Economic Protest din interes, în faţa CE Oltenia?!

Protest din interes, în faţa CE Oltenia?!

Liderii sindicali Marin Golea, Petre Bejinaru şi Toma Tatomir din Bazinul Minier Rovinari, s-au aflat ieri dimineaţă în greva foamei, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Pe pancartele avute asupra lor, aceştia şi-au manifestat nemulţumirea faţă de administraţia Complexului Oltenia.

Ieri dimineaţă, cei trei lideri de sindicat din Bazinul Minier Rovinari, Marin Golea, Toma Tatomir, şi Petre Bejinaru şi-au început protestul, în faţa sediului administrativ al CE Oltenia. Pe pancartele purtate asupra lor, aceştia îşi arătau nemulţumirea, printre altele, faţă de faptul că nu s-au început negocierile la actul adiţional al contractului colectiv de muncă, dar şi pentru că nu se acordă drepturile privind cota de cărbune sau de energie. Astfel, liderul de sindicat Marin Golea consideră că forma de protest este ultima soluţie pentru ei. „Cred în această formă de protest pentru că alta nu mai există în momentul de faţă. Am parcurs toate etapele. În aceste condiţii, ne-am hotărât să protestăm împotriva abuzurilor, prin această manieră, prin greva foamei. Aş începe prin a spune că nu se acordă drepturile câştigate conform contractului colectiv de muncă, cu modul în care se tergiversează negocierea actului adiţional la contractul colectiv de muncă. Noi facem o politică sindicală de apărare a drepturilor salariaţilor”, a declarat Golea, preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari, Pinoasa. La protest a participat şi liderul sindical din cadrul Secţiei Benzi Magistrale, Petre Bejinaru, acesta precizând că greva foamei este o datorie pe care simte să şi-o facă faţă de salariaţii pe care-i reprezintă. „Oricare ar fi decizia dată de CE Oltenia şi de Divizia Minieră, noi ne facem datoria faţă de salariaţii care sunt alături de noi, în ciuda presiunilor exercitate la locurile de muncă. La mine, la sindicat, 78% din muncitori sunt alături de mine şi pot spune că oamenii sunt disperaţi pentru că lunar pierd 600 lei, la salariu”, a explicat liderul de sindicat. În ceea ce îl priveşte pe vicepreşedintele Sindicatului Minerul Rovinari, Tatomir Toma, acesta a acuzat administraţia de o lipsă a dialogului. Acesta a declarat, din faţa sediului CE Oltenia, că: „nemulţumirea mea este aceea că nu avem un dialog cu administraţia CE Oltenia, pentru a discuta pe problemele care există. Datorită negocierilor din anul trecut, oamenii pierd câte 500 de lei lunar la salariu. Administraţia ar trebui să ne prezinte situaţia companiei, să vină în sălile de apel pentru a vorbi cu oamenii”.

Ciurel: „ei nu mai au nicio treabă cu sindicatul!”

Cum protestele s-au desfăşurat în faţa sediului CE Oltenia, managerul Laurenţiu Ciurel a precizat că aceste proteste au loc pentru că cei trei lideri de sindicat au cu totul alte nemulţumiri decât cele prezentate. „Dar … mă întâlnesc cu sindicatele şi discutăm multe lucruri în contradictoriu, cu cei ce s-au afiliat la Federaţia Univers. Am avut întâlniri şi de două ori pe săptămână şi am realizat multe lucruri, de la liste cu ajutoare sociale la tot felul de acţiuni pe linie sindicală. Nu o să mă întâlnesc acum cu reprezentanţii tuturor celor 200 de sindicate. FNME a fost, eu trebuie să chem. La discuţii reprezentanţi ai salariaţilor, ei nu mai reprezintă salariaţii. Când voi avea consultări oficiale, legate de modificarea contractului colectiv de muncă, voi chema, că nu am încotro. Sunt locotenenţii lui Condescu şi sunt unii care vor avea de ce să se teamă, după ce raportul de la Finanţe va fi gata. Sunt persoane ce vor fi afectate de rezultatele acestul control”, a declarat, la un post local de radio, managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Acesta a arătat şi care sunt motivele pentru care liderii de sindicat au protestat, de la revenirea pe o funcţie inferioară a unuia din copiii liderilor de sindicat, la interdicţia de ţinere a oilor pe terenul Carierei Tismana. „Nu au nicio motivaţie pentru ceea ce fac, dar noi suntem pregătiţi să intervenim medical. Eu în 2008, am angajat copilul domnului Bejinaru ca electrician iar în 2009 a devenit inspector personal. La reorganizare a revenit pe meseria de electrician. Domnul Toma este lider de sindicat de zece ani, singura preocupare a acestuia a fost aceea de a ţine vreo 400-500 de oi pe teritoriul Carierei Tismana. Acum nu mai are voie!”, a mai spus Ciurel. La faţa locului s-au deplasat şi cadrele medicale de la Medserv pentru a monitoriza starea protestatarilor. Ciurel a mai precizat că sindicatele din FNME vor fi chemate la discuţii când vor avea loc negocieri oficiale cu toate federaţiile semnatare ale CCM-ului.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente