Proteste de amploare la Ministerul Energiei!

0
22

gerea-ce-olteniaSindicatele ce fac parte din Federaţia Univers sunt la un pas de a declanşa acţiunile legale de protest, în situaţia în care nu vor primi un răspuns la adresele înaintate premierului Victor Ponta, respectiv Ministrului Energiei, Andrei Gerea. Liderii de sindicat din Univers speră la o întâlnire săptămâna viitoare cu şeful Guvernului, starea de revoltă sindicală plecând în principal de la problemele cu care se confruntă compania marginalizată permanent de instituţiile din domeniu, dar şi de la faptul că spre acest colos energetic pe cărbune este îndreptată atenţia decidenţilor doar în perioadele de caniculă, în restul lunilor anului, fiind tratată cu indiferenţă. 

Nemulţumirea angajaţilor şi sindicatelor din Federaţia Univers tinde să atingă cote maxime, noi solicitări şi adrese fiind înaintate către Premierul Victor Ponta, către Ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru ca acest colos energetic să fie ajutat sub aspect legislativ. Revolta sindicatelor din Federaţia Univers este generată de faptul că în timpul anului, iarna şi vara, când este secetă, atenţia factorului politic sau responsabil din Ministerul Energiei, respectiv Guvern, se îndreaptă către CE Oltenia doar pentru că este nevoie imperativă de energie termo, pentru a salva sistemul energetic, pentru a se asigura consumul şi pentru nimic altceva. Aşa se întâmplă şi acum în vara lui 2015! Adresele înaintate încă de acum două săptămâni au rămas trimise, discuţiile cu Ministrul Energiei, Andrei Gerea, au rămas simple discuţii şi promisiuni, iar acum, când este caniculă la nivel naţional, Complexul Energetic Oltenia trebuie să funcţioneze la capacitate maximă, energia termo devenind extrem de preţioasă. Ieri, CEO livra în SEN o cantitate de aproximativ 2300MW, colosul energetic funcţionând cu toate grupurile energetice. Munca în termocentrală sau în cariere devine tot mai grea, în condiţiile în care, în preajma instalaţiilor de ardere, energeticianul este nevoit să suporte temperaturi de 35 grade Celsius. Praf, apă puţină, căldură insuportabilă, muncă grea, sunt nevoiţi să suporte şi minerii din cariere, şi asta pentru a fi asigurate stocurile de cărbune necesare livrării energiei cerute de Dispecerul Naţional. Ieri, în cabina excavatorului, minerul a fost nevoit să suporte temperaturi de peste 40 grade Celsius. Culmea tupeului  însă a fost dată întotdeauna de declaraţiile făcute de politicieni, care au susţinut de fiecare dată când veneau la Târgu-Jiu că vor ajuta compania, că este importantă pentru sistemul energetic naţional şi că nu mai trebuie să rămână „Cenuşăreasa sistemului”, bună doar atunci când este nevoie de energia termo. Toate acestea au rămas doar simple declaraţii uitate de  miniştrii, care imediat plecau din Gorj, însă ţinute minte de minerii şi energeticienii din Gorj. Cu o indiferenţă totală faţă de prelungirea serviciilor de sistem, asta deşi s-a promis delegaţiei sindicale încă de acum o lună şi jumătate, cu o lege a expropierilor promisă în aceleaşi condiţii, cu multe vitregii îndreptate către CEO, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, anunţă că va veni în Gorj, peste două săptămâni. 

Proteste şi greve marciuc-anre

Păcălite de factorii responsabili, de fiecare dată, la fiecare întâlnire, sindicatele din Federaţia Univers vor să poarte discuţii săptămâna viitoare cu Premierul Victor Ponta, cu Ministrul Andrei Gerea, iar în caz contrar vor declanşa acţiunile sindicale spontane. Prim-vicepreşedintele Adrian Marciuc susţine că şansele de a se ajunge la proteste sunt foarte mari. „Am trimis adrese, ni s-au făcut promisiuni, am fost de bună credinţă şi am crezut că vor ajuta compania, însă nu se mai poate, răbdarea noastră a ajuns la limită. Sperăm ca săptămâna viitoare să ajungem la Bucureşti, la discuţii, iar dacă nu se poate pe cale diplomatică vom trece la organizarea protestelor, la Ministerul Energiei, la ANRE …Compania se confruntă cu probleme, salariaţii cu probleme, nimeni nu ne ajută cu legislaţia, însă toţi au pretenţia să ceară în această perioadă cât mai multă energie termo”, a explicat liderul de sindicat Adrian Marciuc. Preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, tot speră ca problemele din energia termo ale CEO să se rezolve pe cale amiabilă, în caz contrar liderul energeticienilor declarându-se a fi de acord cu declanşarea grevei generale şi a protestelor. „Sperăm ca acum, în cel eugen-iovande-al XIII-lea ceas să se trezească cei de la Bucureşti şi să conştientizeze că fără o energie produsă pe cărbune, nu se poate! O ţară care nu are această rezervă luată în calcul, un 25-30% din necesarul de energie să fie pe cărbune, nu este în regulă! Iar noi dacă nu vom reuşi, nu avem ce face, şi vom da drumul la proteste, nu mai putem stăpâni oamenii. Temperaturile sunt peste 40 de grade pe anumite locuri de muncă, veniturilor au scăzut, nu mai avem siguranţa locurilor de muncă, totul datorită guvernanţilor ce stau indiferenţi”, caldaruse-tismana-2a precizat Eugen Iovan. Semnale de alarmă trage şi liderul de sindicat din SME Oltenia, Gabriel Căldăruşe, prin cei peste 4000 de mineri ce-i reprezintă. Acesta susţine că se va trece la proteste şi ca urmare a atitudinii incorecte adoptate de ANRE, care ajută Complexul Hunedoara prin asigurarea serviciilor de sistem. „Am solicitat de urgenţă o întâlnire la Ministerul Energiei, sperăm să putem rezolva pe cale amiabilă revendicările avute, pentru că în caz contrar vom trece la organizarea acţiunilor de protest. Avem serviciile de sistem promise, Legea Exproprierilor, sunt unităţi miniere unde peste o lună sau două nu se mai poate exploata, problemele sunt grave, nimeni nu ajută compania, dar acum când este secetă toţi se uită spre energia termo produsă de CEO”, a spus, la rândul lui, liderul de sindicat din SMEO. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here