spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicRezultatele auditului, contestate de conducerea SNLO

    Rezultatele auditului, contestate de conducerea SNLO

    Fosta conducere a SNLO a contestat o parte din punctele constatate în raportul efectuat de Curte de Conturi, cu ocazia controlului efectuat la compania de stat. Deşi în raportul publicat de Ministerul Economiei apar semnalate mai multe nereguli, fostul director general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat pentru cotidianul „Impact în Gorj” că o parte din punctele menţionate au fost soluţionate pe parcursul verificărilor Curţii de Conturi, iar pentru altele s-au depus materiale suplimentare de argumentare.

    Conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a finalizat verificarea activităţii desfăşurate de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în perioada 2009 şi 2011. „Rezultatele au evidenţiat o serie de nereguli care au dus la prejudicierea semnificativă atât a bugetului companiei, cât şi a bugetului de stat. Constatările au fost extrase din raportul Curţii de Conturi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul SNLO. Neregulile extrase din raportul Curţii de Conturi sunt variate, însă, fosta conducere a SNLO susţine că o parte din acestea nu se mai regăsesc pentru că au fost soluţionate pe parcursul verificărilor iar altele au fost contestate, fiind vorba de interpretări diferite din punct de vedere al înregistrărilor. „Este un raport preliminar al Curţii de Conturi, care nu este finalizat pentru că o parte din acele puncte au fost remediate pe parcursul efectuării controlului iar pentru restul constatărilor au fost depuse materiale suplimentare. Vor fi analizate materialele depuse şi vom vedea care din aceste puncte vor fi soluţionate. Asemenea controale s-au efectuat şi în anii precedenţi şi în urma discuţiilor, a interpretărilor de o parte şi de alta, s-a ajuns la un consens”, a declarat fostul director general al SNLO, Daniel Burlan.

    Burlan: „SNLO este membru fondator al celor două cluburi”

    În raportul Curţii de Conturi se arată că în 2011 s-au efectuat plăţi pentru finanţarea unor cluburi sportive în valoare de 8,8 milioane lei, neprevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli. „SNLO este membru fondator al celor două cluburi, calitate dobândită în anul 2000 de CNLO printr-o hotărâre Adunării Generale a Acţionarilor şi reconfirmată în 2005 printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie. Legat de finanţarea din 2011, SNLO a avut buget de venituri şi cheltuieli aprobat prin HG .1044, hotărâre ce a avut la bază nota de fundamentare pe acel buget. În nota de fundamentare la cheltuieli aferente rândului 28 din bugetul de venituri şi cheltuieli, era prevăzută suma de 82,181 milioane lei. În ea a fost inclusă şi cea de 8,8 milioane lei la un subcapitol al rândului 28, care era anexă la buget, se prevedea şi susţinerea activităţilor sportive -pentru finanţarea celor două cluburi. În exerciţiu, societatea a înregistrat cheltuieli de 76,396 milioane lei, deci mai puţin cu 5,785 milioane lei. Am realizat economie, nu am cheltuit în plus. Pe rezultatul financiar, la sfârşitul anului, prin buget am prevăzut un profit brut de 30,993 milioane lei şi am realizat 55,166 milioane lei, deci mai mult decât era prevăzut în buget, cu peste 25 milioane lei”, a explicat Daniel Burlan.

    Etăgan: „Banii s-au virat”

    În ceea ce priveşte alte constatări din raportul Curţii de Conturi, cele referitoare la deplasarea în străinătate a unor inspectori sociali, cele legate de cheltuielile ce au reprezentat primele acordate la nivelul SNLO sau cheltuielile cu decontarea contravalorii deplasării unor salariaţi de la domiciliu la locul de muncă şi retur, acestea au soluţionate deja. „Toate aceste sume au fost recuperate, ele fiind puncte care au fost remediate pe parcursul verificărilor”, a explicat Daniel Burlan. Declaraţiile date de fostul director general al SNLO au fost confirmate şi de vicepreşedintele USMO Gheorghe Etăgan. Acesta a declarat că „a fost o deplasare, într-un schimb de experienţă la Carierele din Polonia. A fost o ieşire în interesul nostru şi al administraţiei, am văzut nivelul carierelor din Polonia, că acolo ele nu se privatizează, cum se vrea în România. În condiţiile în care Curtea de Conturi a stabilit că acele cheltuieli trebuiau suportate din fondul de negociere, am acceptat şi pe parcursul controlului am virat aceste sume. Şi cu transportul s-a procedat la fel. Înaintea Curţii de Conturi au mai fost controale de la Finanţe şi ANAF”, a explicat vicepreşedintele USMO, Gheorghe Etăgan.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: