spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicRomânia și alte două țări, cea mai mare creștere economică din UE...

    România și alte două țări, cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul I 2019

    Ungaria, România şi Polonia au înregistrat în primul trimestru din 2019 cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) și transmise de Agerpres.

    PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 1,5%. În trimestrul patru din 2018, expansiunea a fost similară în zona euro şi în UE.

    Toate ţările UE au raportat creşteri anuale în perioada ianuarie – martie 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,2%), România (5,1%) şi Polonia (4,6%). În estimarea Eurostat nu sunt disponibile datele din opt state (Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia) privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru din 2019.

    De asemenea, în primul trimestru din 2019 comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 0,4% şi UE de 0,5%, faţă de un avans în perioada octombrie – decembrie 2018 de 0,2% în zona euro şi de 0,3% în UE.

    Cea mai semnificativă expansiune trimestrială din UE în perioada ianuarie – martie 2019 s-a înregistrat în Ungaria (1,5%), Polonia (1,4%) şi România (1,3%). Singura scădere a PIB-ului în UE în primele trei luni din acest an a fost în Letonia, de 0,3%.

    Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi cu 5,1% pe serie ajustată sezonier.

    De asemenea, PIB-ul României a înregistrat în primul trimestru din 2019 o creştere de 1,3%, comparativ cu precedentele trei luni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: