7.9 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 21, 2021
AcasăEconomicRuşeţ, preşedintele noului sindicat majoritar din CE Oltenia

Ruşeţ, preşedintele noului sindicat majoritar din CE Oltenia

O parte din liderii de sindicat din cadrul FNME au semnat ieri şi au dat startul înfiinţării Sindicatului Mine Energie, organizaţie reprezentativă la nivel de CE Oltenia. Liderii de sindicat, Adrian Marciuc şi Eugen Iovan au confirmat faptul că acest nou sindicat majoritar se va grupa în jurul fostului prim-vicepreşedinte al FNME, Ion Ruşeţ. Noul sindicat numără deja aproximativ 9000 de membri.

Răsturnare de situaţie pe scena sindicală din Oltenia. La nici o săptămână de la întrunirea Consiliului de Coordonare al FNME, ceea ce era atunci o simplă solicitare a devenit acum un ţel. În cadrul Consiliului de Coordonare al Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, la care au participat şi alti lideri de sindicat marcanţi din FNME, s-au pus bazele noului sindicat reprezentativ din CE Oltenia. „Am avut Consiliul de Coordonare, pentru luarea unor decizii ce privesc crearea noului sindicat majoritar, la nivel de CE Oltenia. S-a decis în unanimitate participarea la acest proiect, vom parcurge toate etapele şi vom semna un protocol”, a declarat liderul de sindicat, Adrian Marciuc.

Sindicat, constituit

La ora actuală, în urma semnării protocoalelor de fuziune a celor cinci sindicate participante, noul Sindicat Mine Energie numără aproximativ 9000 de membri. „Am semnat un protocol de fuziune, iar la acest moment cele cinci sindicate numără peste 8000 de membri. La aceşti membrii, se adaugă şi grupurile de iniţiativă şi se va ajunge la un sindicat cu aproximativ 13000 de membri. Va fi constituit sindicatul, va urma o perioadă de independenţă, după care vom vedea la ce federaţie ne vom afilia”, a explicat, pentru Acces Tv, preşedintele de la Energia Turceni, Eugen Iovan. Liderii de sindicat susţin că prin formarea acestui nou sindicat majoritar în CE Oltenia, drepturile minerilor şi energeticienilor vor fi mai bine reprezentate la negocieri, noua organizaţie sindicală grupându-se în jurul lui Ion Ruşeţ. „Nu a fost numit un preşedinte, dar acest proiect se va contura în jurul domnului Ion Ruşeţ”, a menţionat Marciuc. Că Ion Ruşeţ, fostul prim-vicepreşedinte de la FNME, va fi liderul Sindicatului Mine Energie, acest lucru fiind confirmat şi de sindicalistul Eugen Iovan, care a susţinut că are încredere în fostul parlamentar. În următoarele şapte zile se va trece la desfiinţarea sindicatelor ce vor face parte din noua organizaţie reprezentativă, unităţile din teritoriu devenind departamente. Noul Sindicat Mine Energie este format din Sindicatul Energia Turceni, Sind. Craiova 1, Craiova 2, Sindicatul Roşiuţa şi Sindicatul Lupoaia.

FNME, încotro?

La dezbaterile de constituire a noului sindicat nu au participat liderii de sindicat din Bazinul Rovinari, Constantin Mitrescu, Dumitru Pârvulescu şi Marin Golea.

Ceea ce se întâmplă pe scena sindicală nu ar mai trebui să mire pe nimeni, în condiţiile în care încă de la negocierile cu administraţia din 2013, existau discuţii contradictorii între liderii de sindicat din interiorul FNME. Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Peşteana, Dumitru Pârvulescu a declarat că, în opinia sa, crede că la Jilţ s-a semnat un acord de principiu de constituirea a acestui sindicat majoritar. „Sunt pentru formarea unui sindicat majoritar la nivel de CE Oltenia, dar pe principii sănătoase, cu oameni verticali, nu pentru unul format de administraţie. În hotărârea FNME se spune că este dorinţa tuturor sindicatelor din Oltenia, de a se realiza acest sindicat reprezentativ”, a explicat liderul de sindicat. Întrebat de ce nu a participat la discuţiile de ieri, de la Jilţ, Pârvulescu a spus că „probabil, zona Rovinari nu este agreată”. Chiar şi vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan a declarat la Acces Tv, acum două zile, că acest proiect de constituire a unui sindicat majoritar la nivel de CE Oltenia este avut în atenţie de sindicate încă din 2012. „Noi încercăm chiar din 2012 să creăm la nivel de CE Oltenia, un sindicat majoritar, cu peste 50% din numărul salariaţilor. În aceste condiţii, se poate negocia contractul colectiv de muncă şi nu mai trebuie să participe şi alte sindicate”, a spus Etăgan.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -