spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicS-a schimbat acționarul majoritar de la CEO. FSDI deține majoritatea acțiunilor

    S-a schimbat acționarul majoritar de la CEO. FSDI deține majoritatea acțiunilor

    Pachetul de acțiuni al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost transferat, ieri, prin votul dat în Camera Deputaților din portofoliul Ministerului Energiei în cel al Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Sindicaliștii din Complexul energetic se tem că transferul acțiunilor către un fond de investiții va avea repercusiuni serioase asupra viitorului companiei.

    Camera Deputaților a votat astăzi cu 174 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, din care fac parte 33 de companii de stat printre care și Complexul Energetic Oltenia. Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit. Capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

    Deputatul liberal de Gorj Dan Vâlceanu a declarat că a votat împotriva acestui proiect, care a fost susținut de către coaliția aflată la putere. Acesta spune că sunt alte interese în spatele mutării acțiunilor companiilor de stat: „Grupurile PSD și ALDE au votat acest proiect, iar grupurile PNL, USR și al independenților au votat împotrivă. (…) Din momentul de față, Complexul Energetic Oltenia poate avea mari greutăți, pentru că are nevoie de hotărâri de guvern care nu vor mai putea fi date. Din momentul de față, putem să uităm hotărârea de guvern pentru utilitate publică. În ce privește exproprierea perimetrelor de exploatare, cei de la guvern făcuseră demersurile necesare pentru emiterea hotărârii de guvern pentru exproprierea unor suprafețe de teren forestier, dar, dacă aceasta nu o să apară până la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de înființare a Fondului, după aceea este imposibil să se mai realizeze această acțiune. Această entitatea are scop identificarea de noi surse pentru realizarea de investiții pe care guvernul să le facă. Scopul acesta unul ridicol, pentru că acest guvern nu este în stare să cheltuiască nici măcar banii prevăzuți în buget. (…) Este clar că au alt interes“.

    Inițial, proiectul se referea la 23 de companii, însă, în cadrul ședinței de astăzi, deputatul PSD Șimon Gheorghe, care este și președintele acestei comisii, a introdus un amendament prin care și alte companii cu capital majoritar de stat intrau sub incidența proiectului, printre care și Complexul Energetic Oltenia.

    „Mi s-ar fi părut normal să fie o dezbatere publică“

    Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, cel mai mare din Complexul Energetic, este bulversat de transferul acțiunilor în portofoliul unui fond de investiții: „Am rămas și noi puțin surprinși de această situație. Am văzut în presă și am studiat să vedem care este problema, dar, la ora actuală, nu avem toate datele necesare pentru a ne spune un punct de vedere. Vom analiza și o să vedem ce pași trebuie făcuți, în funcție de beneficiile acestui transfer. Dacă va fi benefic pentru CEO, e normal că vom fi de acord cu includerea CEO în acest fond, dar avem experiențe nefericite cu un alt fond, care este acționar minoritar la CEO, și a adus numai deservicii Complexului. La ce societăți intră în acest fond de investiții mi s-ar fi părut normal să fie o dezbatere publică, pentru că, până la urmă estre vorba de avuția poporului român“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: