De la CEO, scrisori către europarlamentari

0
19

Conducerea CE Oltenia a solicitat europarlamentarilor români, prin scrisorile înaintate, să acorde sprijinul necesar, în vederea ajutării producătorilor de energie pe cărbune, în fața intenției factorilor internaționali de limitare a emisiilor de dioxid de carbon. Factorii responsabili din judeţ au luat atitudine faţă de poziţia manifestată de o parte din europarlamentarii români care au votat în Parlamentul European noua propunere ce priveşte luarea unor măsuri legate de decarbonizare.

parlament-european

În timp ce autoritățile judeţene susţin că, la nivel naţional, se lucrează la prezentarea unei poziţii clare cu privire la importanţa energiei termo, sunt şi voci ce susţin că aleşii trimişi la Bruxelles sunt împotriva acestei regiuni şi a votului dat de electorat. Săptămâna trecută, marea majoritate a europarlamentarilor trimişi la Bruxelles au votat o noua iniţiativă ce priveşte luarea unor decizii cu privire la decarbonizare, proiect ce va fi supus votului decisiv în cadrul Protocolului de la Kyoto, ce va avea loc la finele lunii, la Paris. În timp ce europarlamentarii din Cehia, Grecia, Slovacia şi Polonia au votat împotriva unor asemenea măsuri ce ar pune capac energiei pe cărbune, aleşii români au avut o altă poziţie. Conducerea CEO a declarat, prin managerul Laurenţiu Ciurel, că aprobarea acestei directive de reducere a emisiilor de dioxid de carbon va însemna și închiderea unităţilor pe cărbune. În acest sens, CEO a luat pozitie și a înaintat europarlamentarilor români scrisori prin care li s-a cerut sprijinul. „Este o influență mare la nivelul UE, când toată lumea se gândește să protejeze mediul înconjurător. Am înțeles că s-au apucat să adopte restricții, însă, se pare că este o directivă europeană, de cadru general. Se face o mobilizare a tuturor factorilor implicaţi, pentru că vedem ce se întâmplă când nu bate vântul, nu e apă sau nu e soare. Pe 15, domnul Ciurel a înaintat documentațiile necesare pentru ca toate forțele la nivel național să facă front pentru a aduce argument și pentru a convinge legat de importanța acestor producători tradiționali”, a explicat Călinoiu. Nemulţumit de atitudinea europarlamentarilor români s-a declarat a fi şi liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, acesta susţinând că nu s-a procedat corect, cu atât mai mult cu cât europarlamentarii nu știu care este situația în țară.

Rușeț: „nu-i interesează această regiune!”

O reacţie dură au manifestat si sindicatele din Univers, vicepreşedintele Gabriel Căldărușe declarând că europarlamentarii ar trebui să reprezinte interesele României. „Suntem dezamăgiți și îngrijorați, deși votul dat nu este definitiv. Domnii parlamentari ar fi trebuit să reprezinte interesele României și nu pe cele ale Parlamentului European”, a spus liderul de sindicat. Din partea administraţiei, șeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea, Ion Ruşeţ, a susţinut că prin ceea ce au făcut, europarlamentarii sunt împotriva acestei regiuni. „Ce am mai putea să comentăm? Cred că sunt împotriva acestei regiuni, a votului dat de electorat și împotriva acestei țări”, a declarat scurt, Ion Ruşeţ. Pentru această săptămână, parlamentarii de Gorj au primit invitație din partea administraţiei CEO de a participa la o dezbatere pe acest subiect, al intenţiei factorilor decizionali de la Bruxelles de a reduce activitatea termocentralelor pe cărbune şi implicit a numărului certificatelor de dioxid de carbon cu 300 milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here