spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicŞefii peste hotare, minerii pe litoralul românesc

    Şefii peste hotare, minerii pe litoralul românesc

    Criza economică a făcut ca în acest an minerii şi energeticienii să fie mai cumpăniţi, cu modul de cheltuire a resurselor financiare acumulate. Aşa se face că, în timp ce minerii şi energeticienii preferă destinaţiile litoralului românesc sau pe cele de tratament balnear, şefii preferă staţiunile exotice de peste hotare.

    La Complexul Energetic Turceni, minerii şi energeticienii se dovedesc a fi atenţi cu modul de cheltuire şi petrecere a concediului, aferent anului în curs. Cu alte cuvinte, aşa cum a declarat un lider de sindicat „oamenii au revenit cu picioarele pe pământ şi sunt cumpăniţi cu banii lor. În acest an minerii preferă destinaţiile româneşti, în special cele de pe litoralul românesc: Mamaia, Eforie Nord sau Băile Felix pentru tratament”. În ceea ce priveşte preferinţele anilor trecuţi, decontarea unui procent de 60% din costul biletului de odihnă a făcut ca salariaţii din sistem să se îndrepte atunci către staţiunile exotice din Grecia, Bulgaria sau Turcia. Nu acelaşi lucru este valabil pentru personalul tesa, acolo unde salariile bune le permit acestora să se bucure de razele solare de peste hotare. „Majoritatea colegilor preferă să-şi petreacă concediul în străinătate, dar mai aproape de ţara noastră, pentru că transportul nu este suportat de unitate. Cei mai mulţi şi-au luat bilete pentru Bulgaria, Croaţia, Spania, Grecia şi Turcia”, a declarat unul din directorii Complexului Turceni.

    Energeticienii din Rovinari preferă Mamaia

    Într-un procent de 90%, energeticienii de la Complexul Energetic Rovinari preferă şi ei staţiunea Mamaia, motivul fiind dat de faptul că o parte din hotelurile staţiunilor de peste hotare nu au condiţiile celor din ţară. Liderul de sindicat Constantin Mitrescu a declarat că în ultimii cinci ani, doar o dată a petrecut concediul peste hotare „în acest an voi merge în Deltă şi la Eforie Nord”. Asemenea Complexului Turceni şi la Rovinari, decontarea pe bilet de două persoane este în procent de 60% din valoarea biletului, urmând ca diferenţa ce depăşeşte valoarea de patru mii de lei să fie suportată de angajat.

    Minerii din SNLO, la Săcelu şi pe litoral

    Un an greu se reflectă a fi 2011 şi pentru minerii din cadrul SNLO. Liderul de sindicat de la Peşteana, Dan Pârvulescu a declarat că în acest an foarte puţini colegi au făcut cerere pentru petrecerea unui concediu în staţiuni „dacă anul trecut 400 de mineri au plecat în concediu în staţiuni, acum dacă sunt 200 în această situaţie. Cei mai mulţi au preferat Mamaia. Sunt perioadele de şomaj tehnic, banii sunt mai puţini. Oamenii au copii în facultăţi, datorii la bănci”. În ceea ce-l priveşte pe liderul de sindicat de la Peşteana, Pârvulescu nu şi-a făcut încă un plan de concediu. La Roşia, reprezentantul sindicatului, Constantin Măicăneanu spune că în acest an, muncile agricole sunt pe primul plan. Cât despre opţiunile colegilor, crede că sunt urmări ale diminuării unor drepturi, s-au reorientat către staţiunile de odihnă şi tratament de la Săcelu, Rânca, Băile Felix sau Herculane „pentru exterior nu avem decât două bilete. Cei mai mulţi vor să petreacă concediul pe aproape, la staţiunile balneo”, a mai precizat Măicăneanu. Per ansamblu, declaraţiile date de liderii de sindicat coincid cu cele ale reprezentanţilor FNME. Vicepreşedintele Gheorghe Etăgan susţine că în proporţie de 95%, minerii petrec zilele de concediu în ţară „solicitările pentru staţiunile din exterior sunt de doar 5%. Se preferă Staţiunile Mamaia şi Eforie Nord, dar şi la Staţiunea de Recuperare Săcelu”. Planul de vacanţă al vicepreşedintelui FNME arată că în acest sezon estival se va îndrepta către Slănic Moldova.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: