spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicȘeful UM Sadu îl contrazice pe Moța cu legea-n mână

    Șeful UM Sadu îl contrazice pe Moța cu legea-n mână

    Dosarul dispariției muniției de la Uzina Mecanică Sadu capătă noi dimensiuni. Procurorul de caz, Emil Moța, a dispus disjungerea unui alt dosar în care foștii directori ai uzinei și un magazioner, începând cu anul 2005, sunt urmăriți penal pentru instigare la delapidare și delapidare. Surpriza vine de la actualul director al UM Sadu, Vasile Constantin care spune că prin normele metodologice ale unei ordonanțe emise de Guvernul Năstase, UM Sadu nu mai era obligată să asigure rezerva imputată de procurorul Emil Moța, deci fapta nu ar exista.

    Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus începerea urmăririi penale împotriva a patru foști directori generali de la Uzina Mecanică Sadu. Directorul general adjunct din cadrul Romarm şi administratorul special de la UM Sadu, Lori Boian a fost chemat şi el la audieri ieri: „Are legătură cu acea rezervă. La mine ar fi instigare, dar nu știu la ce. Să lăsăm ancheta să se desfășoare”, a spus Boian. La începutul acestui an, procurorii au deschis o anchetă la Uzina Mecanică Sadu cu privire la dispariţia a câtorva sute de gloanțe, vândute unui polițist sub acoperire de un angajat al fabricii. Din dosarul inițial, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au disjuns o cauză şi au continuat ancheta. Aşa se face că foştii directori generali de la uzina de armament au fost chemaţi ieri în faţa anchetatorilor pentru a da explicaţii în privinţa dispariţiei rezervei de mobilizare de la fabrică. Este vorba despre o cantate de peste o sută de tone de materie primă care se păstrează și folosește în regim de urgență în cazul în care țara ar intra în război. La audieri au fost chemate şi alte persoane cu funcţii de conducere. Ancheta pe aceasta cauză va continua şi marți, urmărirea penală fiind începută împotriva a patru foști directori generali. „Persoanele cu funcții de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare aflată în prezent în administrarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale și introducerea în procesul de fabricație pentru producerea de muniție, fără ca să existe documente legale care să ateste folosirea acestora. Începerea urmăririi penale nu este în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție a persoanelor învinuite”, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

    Director UM Sadu: Procurorii pot spune ce vor!

    Actualul director al UM Sadu, Vasile Constantin susține că procurorul Emil Moța este într-o gravă eroare pentru că acea rezervă nu se mai constituie ca urmare a deciziei guvernanților de la vremea respectivă: „Vorbim despre Ordonanţa 185/2001, atunci când s-au aprobat măsuri de reorganizare a rezervei de mobilizare. La UM Sadu nu s-a mai făcut această rezervă. Există această OUG, care spune lucrul ăsta. În aprilie 2002 au apărut norme metodologice care sunt aprobate și ele de Guvern. La UM Sadu nu se mai constituie această rezervă, potrivit acestor acte normative. Materialele urmează să fie valorificate potrivit acestor norme metodologice. Procurorii pot spune ce vor, materialele există, doar că nu mai există noțiunea de rezervă de mobilizare. Pentru cantitatea care s-a folosit există documente. Cei chemați la audieri nu au nicio vină. Nu s-au furat materiale, nu s-au vândut, ele s-au băgat în fabricație, sunt acte care să ateste aceste lucruri. Trebuie să fi nebun ca să crezi că s-au folosit aceste materiale altfel decât legal! Și acum mai sunt materiale din aceea rezervă, o parte din ele s-au folosit în procesul de fabricație. Aceste materiale sunt proprietatea Ministerului Economiei. Aceste materiale urmează a fi valorificate, așa zice legea. Nu am fost chemat la Parchet”, a spus Vasile Constantin, directorul UM Sadu. În urma percheziţiilor efectuate la UM Sadu, anchetatorii spune că s-a constatat că, deşi apăreau în documente, sute de tone de materiale care erau necesare pentru fabricarea muniţiei în caz de război, acestea nu se regăsesc în depozite. Audierile continuă însă lucrurile sunt neclare având în vedere acea ordonanță invocată de toți foștii șefi ai UM Sadu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: