Semnal de alarmă pentru CEO: Prețul certificatelor de CO2 se apropie de 70 de euro!

0
158

Semnal de alarmă pentru Complexul Energetic Oltenia legat de taxa de poluare. Prețul certificatelor de CO2 a ajuns zilele acestea la 66,7 euro. Este cel mai mare preț înregistrat până în momentul de față și nu mai este mult până la pragul psihologic de 70 de euro. Acesta ar putea fi atins foarte rapid, având în vedere că certificatul de CO2 este un instrument financiar care este tranzacționat pe bursă, în funcție de nivelul prețului. Sunt inclusiv mari fonduri de investiții care au achiziționat certificate de CO2 în Europa, având în vedere că în ultimul an prețul a fost în creștere continuă.

Dacă pentru unii certificatele de CO2 sunt instrumente pentru speculații financiare, pentru alții, respectiv marile companii energetice care folosesc combustibili fosili, sunt o povară greu de suportat. Este cazul Complexului Energetic Oltenia care a ajuns să investească sume considerabile în plata certificatelor de CO2. De la introducerea acestora și până în 2020 Complexul Energetic Oltenia a cheltuit peste un miliard de euro.

Vestea proastă este că pentru 2021 taxa de CO2 va depăși jumătate din suma investită de la înființarea CEI, adică peste o jumătate de miliard de euro, cu peste 200 de milioane de euro mai mult decât în 2020. În ultimii doi ani, Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de ajutoare financiare pentru plata certificatelor de CO2. Este vorba de un total de 500 de milioane de euro care au fost acordate de Ministerul Finanțelor prin Trezoreria de Stat. Ultimul ajutor financiar acordat a devenit ajutor de restructurare și trebuie să fie rambursat, dacă la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu va fi implementat un Plan de restructurare și investiții, în vederea decarbonării și eficientizării.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here