spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicSindicaliştii lui Condescu refuză concedierile colective

    Sindicaliştii lui Condescu refuză concedierile colective

    Sindicatele din Bazinul Jilţ Turceni au reluat ieri discuţiile cu administraţia de la SNLO, în prezenţa împuternicitului Ministrului Economiei, Constantin Bălăşoiu. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în urmă cu două zile, s-au ridicat de la masa discuţiilor întrucât acesta din urmă nu era prezent la şedinţa de negociere. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, a precizat că sindicatele conduse de către preşedintele Marin Condescu au fost împotriva concedierilor colective dintotdeauna.

    Sindicaliştii conduşi de Condescu nu vor disponibilizări colective şi o spun de fiecare dată când este cazul. Chiar dacă negocierile sunt în toi, liderii de sindicat nu se sfiesc să îşi expună punctul de vedere. “Noi întotdeauna am fost împotriva acestor concedieri. Chiar şi Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că nu este pentru o concediere colectivă ci pentru luarea de măsuri economice care să reducă costurile. Trebuie ţinut cont de faptul că nici sindicatele de la Complexurile Rovinari, Turceni şi SNLO nu sunt pentru disponibilizări colective. Noi trebuie să găsim soluţii, iar propunerile le vom negocia, pentru că acest lucru implică modificarea contractului colectiv de muncă. Sunt câteva soluţii de reducere a cheltuielilor pe care le-am identificat deja. Mai căutăm dar, în acelaşi timp, vom discuta şi cu liderii de sindicat despre planul de reduceri“, declarat vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan. Preşedintele executiv al FNME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat şi el că discuţiile purtate cu administraţia de la Complex şi cu Bălăşoiu au fost unele de principiu, nestabilindu-se nimic concret.

    Pensia anticipată parţial, nedorită

    Nemulţumirea sindicatelor a pornit de la faptul că, în notificarea înaintată de către administraţie la AJOFM, în proiectul de concediere colectivă, la punctul 3 apare termenul de “pensie anticipată parţial“, apariţie care nu a fost tocmai pe placul acestora . ”Vom sta la discuţii pentru că nu suntem de acord. Ar însemna să luăm fiecare om în parte, pentru că acest lucru ar duce la pierderea a 45% din pensie“, a declarat Marciuc. Preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni consideră că trebuie purtate discuţii cu liderii din alte zone, de la Complexul Rovinari şi de la SNLO, pentru a se vedea dacă în proiectul lor de concediere colectivă se merge pe pensie anticipată parţial. În cadrul discuţiilor ce au durat ore bune, au fost puse spre dezbatere posibilităţiile de reducere a cheltuielilor cu munca vie, fără a fi afectată siguranţa locurilor de muncă ale minerilor din Jilţ. În acest sens, conducerea USME Jilţ Turceni a precizat că se vor purta discuţii cu salariaţii pentru a li se cere părerea despre soluţiile de reducere de cheltuieli. “Trebuie să stăm de vorbă cu oamenii pentru a vedea dacă sunt de acord cu reducerea unor drepturi, cum ar fi transportul, alimentaţia de protecţie, biletele de tratament. Nu vrem să plece oamenii acasă. Vrem să facem în aşa fel încât să le fie bine salariaţilor. Doar după ce vom sta de vorbă cu ei vom lua o decizie concretă“, a mai declarat Marciuc.

    „Discuţiile trebuie continuate”

    Conducerea FNME a spus că toate diminuările de drepturi se vor face pe o perioadă determinată, până la sfârşitul anului 2011, după care negocierile vor continua pentru 2012. Chiar şi liderul de sindicat de la Cariera Jilţ Sud, Vasile Geamănu, consideră că discuţiile trebuie continuate până când se va ajunge la o reducere a cheltuielilor cu munca vie care să nu afecteze locurile de muncă ale minerilor. La rândul lui, preşedintele Sindicatului de la Mina Dragoteşti, Marin Zamfir, a declarat că „începând de mâine vom avea discuţii cu minerii pentru a le prezenta ce înseamnă reducerea cheltuielilor cu biletele de odihnă şi tratament, cu suplimentul alimentar, totul pentru a se evita reducerile de personal”, a spus Zamfir. La rândul său, preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, a precizat că nu acceptă reducerea nici unui post. “Nu accept ideea să dau un om afară, sunt alte capitole de unde trebuie reduse cheltuielile care să însemne procentul de 22%. Administraţia trebuie să cedeze, pentru că le vom prezenta soluţii de reducere a cheltuielilor. Pentru anul 2011 găsim soluţii de reducere a cheltuielilor cu 11%. Am încredere în domnul preşedinte Marin Condescu şi am tot sprijinul acestuia“, a declarat liderul sindical. În Rovinari se duc discuţii aprinse. Preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari, Marin Golea, a precizat că “nu acceptăm planul de concedieri pentru că nu avem legislaţie. Nu vrem să plece oamenii acasă fără protecţie socială“.

    Te-ar mai putea interesa

    6 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: