18.4 C
Târgu Jiu
marți, august 16, 2022
AcasăEconomicSindicatele din Jilţ susţin drepturile minerilor

Sindicatele din Jilţ susţin drepturile minerilor

Ieri, la Complexul Energetic Turceni, sindicatele şi administraţia s-au întâlnit în cadrul comisiei paritare pentru a continua discuţiile pe marginea articolelor ce trebuiesc modificate pentru a se putea aplica programul de restructurare. Discuţiile au fost amânate, iar preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat că „sindicatele din Jilţ vor accepta doar varianta care nu afectează venitul brut al omului sau care îl va afecta cel mai puţin“.

Discuţiile de ieri ce au avut loc între reprezentanţii sindicatelor şi ai administraţiei de la Complexul Energetic Turceni, în cadrul comisiei paritare, s-au amânat pentru o dată ulterioară. Preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a precizat că în momentul de faţă sindicatele sunt pe poziţie, aşteptând ca administraţia să prezinte prezentarea formei juridice a regimului de aşteptare. „Aşteptăm formularea juridică a termenului de regim de aşteptare“, a declarat Adrian Marciuc. Liderul minerilor din Jilţ a dat, însă, asigurări că sindicatele nu acceptă sub nicio formă concedierea colectivă ci doar intrarea în concediu de aşteptare de 2 ani, cu un venit de 75% din salariu, pentru ca la terminarea acestei perioade, omul să intre direct în pensie. Având în vedere că astăzi administraţia ar fi trebuit să înainteze notificări către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, sindicatele au precizat că reprezentanţii Complexului sunt cei care stabilesc acest lucru. Şi totuşi… notificarea ce trebuia înaintată ieri nu a ajuns la AJOFM, pentru că sindicatele au rămas ferme pe poziţie pentru păstrarea locurilor de muncă. Mai mult decât atât, asupra măsurilor ce trebuiesc luate pentru diminuarea cheltuielilor cu munca vie la 11%, sindicatele din Jilţ au venit cu alte soluţii decât reducerea locurilor de muncă şi lăsarea pe drumuri a minerilor. În acest sens, Marciuc a declarat că “asupra a 80% din măsuri ne-am înţeles, au fost agreate ideile sindicale şi vrem ca programul să-l implementăm în contract pe o perioadă îndelungată de timp“, a mai spus Marciuc.

„Varianta care afectează cel mai puţin”

Preşedintele executiv consideră că trebuiesc luate acele măsuri care afectează cel mai puţin pe miner, cu atât mai mult cu cât permanent au loc consultări cu oamenii, pentru a se respecta dorinţele lor. “Vom accepta varianta care nu afectează venitul brut al omului sau care îl afectează cel mai puţin“, a mai spus liderul de sindicat. Alături de liderul minerilor din Jilţ, la discuţiile din cadrul comisiei paritare a participat şi preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, care a precizat că întâlnirea a fost amânată pentru o dată ulterioară. “Ieri nu s-a stabilit nimic concret, rămâne ca joia viitoare partea minieră la nivel de ramură să găsească forma juridică a termenului de regim de aşteptare, pentru a-l putea adapta şi noi la contractul nostru colectiv“, a declarat Iovan. Asemeni preşedintelui din Jilţ, şi Iovan a dat asigurări că nu se va accepta plecarea oamenilor acasă, motiv pentru care se vor căuta soluţii în continuare, astfel încât să se atingă procentul de reducere a cheltuielilor cu 11%. Una din soluţiile luate în discuţie ieri a fost şi aceea ca prima de vacanţă să nu sufere nicio diminuare de valoare şi să se găsească alte variante. “Omul îşi face calcule, ştie că vine concediul, pleacă cu familia sau face o investiţie“, a mai precizat Iovan. În ceea ce priveşte poziţia administraţiei de la Complexul Turceni, directorul Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă, a declarat că discuţiile se vor relua după negocierile la nivel de ramură minieră, asta ca urmare a faptului că nu s-a găsit forma juridică şi legalitatea termenului de concediu de aşteptare.

Semnal de alarmă tras de un sindicalist de la Cariera Roșia

0
Un sindicalist din Complexul Energetic Oltenia, angajat al Carierei Miniere Roșia, se teme de lipsa...

Un sindicalist spune de ce nu s-a aplicat Legea 197

0
Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia spune că știe de ce nu a...

O lună de proteste sindicale la Târgu Jiu

0
Primăria Târgu Jiu a aprobat o lună de proteste sindicale în Piața Prefecturii din municipiu....

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!