2.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 17, 2021
AcasăEconomicSistemul Energetic Național depinde de CEO. „Cărbunele este o necesitate“

Sistemul Energetic Național depinde de CEO. „Cărbunele este o necesitate“

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este vital, în momentul de față, pentru Sistemul Energetic Național, asigurând aproximativ 30% din energia electrică de care are nevoie România. Doru Vișan, secretar de Stat în Ministerul Energiei, a recunoscut importanța CEO pe piața de energie și faptul că sistemul nu poate să funcționeze fără termocentralele din Oltenia: „Complexul Energetic Oltenia funcționează cu toate capacitățile disponibile: 7 grupuri, după cum urmează: 3 grupuri la Rovinari – cele mai eficiente din punct de vedere economic și al costurilor; 2-3 grupuri la Turceni în funcție de disponibilitate; un bloc la Craiova pentru a asigura apa caldă a orașului și energia pentru Ford și, în anumite situații, cu o jumătate sau un bloc întreg la Ișalnița“.

Secretarul de stat nu își mai amintește ca o astfel de situație să fie înregistrată pe perioada de vară: „În iarna anului 2011 a mai fost o astfel de situație. Nu îmi amintesc însă să fi fost vara. Nu este o premieră, este un maxim, în sensul că evoluția climatică a configurat că în fiecare an seceta devine o ceritudine“.

Trei grupuri se află în reparații

Trei grupuri de producere a energiei sunt oprite în momentul de față. „Avem oprite, în reparații planificate, un grup la Turceni (grupul nr 3), unul la Ișalnița și unul la Craiova, cu termene de finalizare în septembrie. Vom continua, până la 1 noiembrie, cu programul de reparații și la celelate grupuri programate, în speță grupul 7 la Turceni, unde avem probleme la turbină. Apoi, oprim celălalt grup la Ișalnița și facem o revizie anuală, după care grupul de la Craiova. Se asigură mentenanța grupurilor, rând pe rând. La Rovinari facem opriri de scurtă durată, revizii tehnice, nu avem lucrări de anvergură“, a mai precizat secretarul de stat.

Doru Vișan este mulțumit de modul în care au răspuns angajații Complexului la solicitarea crescută de cărbune și energie electrică: „Am primit un răspuns pozitiv din partea angajaților de la Complexul Energetic Oltenia, unde cu adevărat intră în discuție siguranța sistemului prin aportul foarte mare, peste 30%, al acestei societăți. Am reușit și convenit să acoperim activitatea minieră 7 zile din săptămână, prin rotație, respectând Codul muncii“.

Se lucrează la o strategie energetică

Având în vedere situația actuală, în carte s-a demonstrat necesitatea funcționării termocentralelor pe cărbune, Ministerul Energiei lucrează la o strategie energetică: „În acest sens s-a creat un grup de lucru. Discutăm de ajustări și, mai ales, de configurări precise. Strategia este în prezent, în avizare, la Ministerul Mediului“.

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -