spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicSituaţia localnicilor din Runcurel, pe masa Ministrului Energiei

    Situaţia localnicilor din Runcurel, pe masa Ministrului Energiei

    Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialoc Civic, Violeta Alexandru, s-au întâlnit vineri, cu reprezentanții a două ONG-uri din domeniul mediului, Greenpeace și Bankwatch. Discuțiile au vizat situația locuitorilor din localitatea gorjeană Runcurel, dar și Strategia Energetică a României.

    ministerul energiei

    Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialoc Civic, Violeta Alexandru, au avut astăzi o discuție cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale de mediu Greenpeace România și Bankwatch România. Principala problemă ridicată de reprezentanții celor două ONG-uri a fost legată de situația locuitorilor din localitatea gorjeană Runcurel, care urmează a fi expropriați în vederea extinderii exploatării miniere a Complexului Energetic Oltenia. „Apreciez implicarea societății civile și cred că e nevoie de un dialog constant atunci când simțim că e nevoia să punctăm situații pe care le considerăm nepotrivite. Aș vrea să luam în considerare trei perspective importante în acest caz. În mod cert e nevoie să ne urmărim strategiile economice și să susținem deschiderea de noi cariere pentru că atunci când vine vorba de cărbune suntem într-o zonă care ține de securitatea energetică a României. A doua perspectivă e cea cetățenească și dimensiunea umană a strămutării în sine. Vreau să vă asigur că vom depune toate diligențele necesare pentru că acest dialog pe care îl avem la nivel central să își găsească și reflectarea necesară în zonele care vor strămutate. A treia perspectivă la care țin foarte mult este dialogul permanent. Am depus mult efort ca să transparetizăm domeniul în care activăm și fără ajutorul societății civile procesul pe care l-am început nu o să poată fi dus până la capăt. Îi încurajez pe toți cei care își doresc să discute cu noi, care vor să ne atragă atenția asupra unor aspecte care ne privesc să nu ezite să o facă”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

    La rândul său, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, i-a asigurat pe reprezentanții societății civile de întreaga deschidere pentru dialog și bunăvoință a echipei de la Ministerul Energiei. „La nivel de proces vă asigur că o să fiu și eu cât se poate de atentă. Vă transmit acest semnal în speranța că percepeți o bună-credință și o dorință a acestei echipe guvernamentale de a se implica și de a rezolva destul de multe lucruri”, a declarat ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru.

    Totodată, în contextul întâlnirii de vineri, 20 mai, reprezentanții celor două organizații au depus la Ministerul Energiei o solicitare de informații de interes public legată de extinderea Carierei Jilț Nord. „În lipsa unui dialog real cu CEO, localnicii sunt în continuare îngrijorați că nu vor primi compensații care să le permită refacerea gospodăriilor în altă parte, fiindcă HG 960/2015 nu prevede compensații decât pentru suprafață, nu și pentru locuințe și uzufruct. Mai mult, parte dintre aceștia încă nu au toate drepturile de proprietate clarificate cu autoritățile locale, ceea ce nu permite exproprierea, neexistând bazele necesare calculării compensațiilor. Un alt motiv de îngrijorare este acela că odată expropriați, unii dintre localnici vor rămâne totuși proprietari în Runcurel pe segmente din proprietatea inițială rămase în afara coridorului de expropriere – situație problematică pentru cei siliți să părăsească localitatea, poate chiar judeţul. Toate astea au drept cauze HG 960/2015, lipsa de transparență a procesului de expropriere și lipsa de informare și comunicare cu CEO și cu Comisia de expropriere”, se arată în solicitarea celor două ONG-uri.

    Există soluţii

    După aceste discuţii, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că „sunt soluții” pentru persoanele expropriate în vederea deschiderii unei noi exploatări miniere de către Complexul Energetic Oltenia la Runcurel. „Avem ocazia perfectă de a rupe „tradiționala” ostilitate dintre societatea civilă si oficialități. Am auzit deseori că ar fi paradoxal să avem o comunicare normală și firească cu organizațiile neguvernamentale care își asumă rolul de „watchdog” pe domeniul nostru. Ei bine, nu e așa. Suntem conștienți de situația de Runcurel si le mulțumim celor de la Greenpeace și BankWatch, ca de altfel tuturor organizațiilor care s-au implicat. Știm ca trebuiesc deschise noi cariere pentru că zona cărbunelui e una de securitate energetică. Dar există soluții. Părțile implicate trebuie să fie deschise să asculte argumentele fiecăruia. Ministerul Energiei, pot să spun cu siguranță, va depune toate diligențele astfel încât Compelxul Energetic Oltenia să aibă un dialog cu cetățenii din Runcurel și să își facă treaba așa cum e și corect să o facă. Aștept aceeași deschidere și din partea partenerilor de dialog pentru că sunt convins că principiile securității energetice și respectul cetățeanului sunt vitale pentru fiecare dintre noi”, a scris Victor Grigorescu pe Facebook.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: