Acasa / Economic / Situație explozivă în CEO. Mii de mineri se află în grevă

Situație explozivă în CEO. Mii de mineri se află în grevă

Mii de lucrători din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) se află în grevă de mai multe zile. Este vorba de minerii de la exploatările de suprafaţă de extracţie a cărbunelui Jilţ Nord, Jilţ Sud şi Roşiuţa. De asemenea, şi lucrătorii de la Exploatări Linii Căi Ferate Uzinale (ELCFU) Motru au intrat şi ei în grevă.

Protestele au început la puţin timp după ce administraţia a anunţat că nu există fonduri pentru creşteri salariale. Unul dintre motivele pentru care nu există bani pentru a creşte salariile angajaţilor din CEO o reprezintă măsura luată de Guvern de a impune o taxa de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Complexul Oltenia asigură în momentul de faţă 30% din energia electrică consumată de ţara noastră. O întrerupere îndelungată a activităţii ar putea să ducă la probleme majore în alimentarea termocentralelor cu cărbune şi, astfel, la întreruperea furnizării de energie electrică în Sistemului Electric Naţional. Nicu Bunoaica, lider de sindicat la cariera Lupoaia, susţine că minerii aflaţi în grevă cer o creştere salarială de 100% şi acordarea de vauchere de vacanţă.

Revendicările greviștilor

Revendicările constau în îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Întâlnire la sediul Ministerului Energiei

O întâlnire a fost programată mâine la sediul Ministerului Energiei între conducerea CEO, reprezentanţi ai ministerului şi lideri de sindicat. „Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinte iremediabile asupra activitatii companiei, a fost stabilita, de catre conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societăţii şi partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, in data de 14 ianuarie, ora 15:00, pentru identificarea soluţiilor corespunzatoare. Având în vedere posibilitatea producerii unor consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării Sistemului Energetic National, precum şi pentru desfăşurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesarî reluarea imediata a activităţii de producţie. Conducerea societăţii îşi manifestă totala disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluţionării problemelor apărute“, se arată într-un comunicat de presă al CEO.

Lucrătorii care se află în grevă nu mai au încredere în liderii de sindicat, pentru că aceştia sunt angajaţi pe posturi bine plătite de către Complexul Oltenia, iar unii dintre ei şi-au angajat rudele în cadrul companiei, astfel că cei mulţi dintre ei au lăudat conducerea CEO. Greviştii care au întrerupt activitatea cer să fie reprezentaţi la întâlnirea de la Ministerul Energiei de către persoane din rândul lor.

2 comentarii

  1. Bai nenorociților, minerii lucrează în condiții grele și mizere și au salarii mizere precum femeile de serviciu, iar voi javre împuțite ce sunteți stați în birouri și câștigați de zece ori mai mult. Rusineeeee

  2. Pai vezi , ai prins care-i ,,logica”! Daca conditiile de lucru sunt grele si mizere , la fel trebuie sa fie si salariile in minerit si energie! Asa cred dumnealor. Nu va lasati manevreati de liderii de sindicat , marea lor majoritate au fost ,,cumparati” de administratie !

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*