spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicSNLO ia masuri împotriva datornicilor

    SNLO ia masuri împotriva datornicilor

    Societatea Naţională a Lignitului va putea să-şi recupereze banii, ce i se cuvin prin luarea unor măsuri legale împotriva datornicilor. Fondul Monetar Internaţional a impus Guvernului să oblige companiile de stat, care au de încasat sume considerabile de la clienţi, în schimbul serviciilor prestate, să iniţieze măsuri pentru plata facturilor, prin trimiteri de preavize şi dispunerea de „măsuri legale”, împotriva firmelor rău-platnice.

    Toate aceste companii vor fi obligate să identifice noi soluţii de creştere a veniturilor şi să îşi achite propriile arierate, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, în urma misiunii din aprilie-mai. Conform documentului, obţinut de Mediafax, pe lista companiilor de stat care se vor îndrepta în perioada imediat următoare împotriva clienţilor rău-platnici a fost inclusă şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. „Toate aceste companii trebuie să îşi îmbunătăţească eforturile, pentru a colecta facturile foarte mari, inclusiv prin transmiterea de preavize şi dispunerea de măsuri legale împotriva companiilor cu arierate substanţiale”, se arată în scrisoare.

    SNLO, pe drumul cel bun

    Până la jumătatea lunii iulie şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va începe negocieri cu clienţii, inclusiv cu companii de stat, pentru ca aceştia să îşi achite datoriile către SNLO. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan a precizat că încă de săptămâna viitoare a purtat discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cu cei de la ANAF pe acest subiect. „Am avut primele discuţii săptămâna trecută şi am decis să mergem până la cesiunea creanţelor. FMI a realizat că SNLO are o situaţie financiară favorabilă şi că blocajul financiar se datorează CET-urilor. Aceste unităţi pe hărtie apar bine, au raportări favorabile, nu apar în monitorizările FMI, dar în realitate au datorii la SNLO”, a mai declarat Daniel Burlan. Situaţia îmbucurătoare va apărea în situaţia în care, dacă se va accepta cesiunea de creanţe, penalităţile pe care era nevoită să le plătească SNLO vor curge în favoarea beneficiarilor datornici. În prezent SNLO are de recuperat 450 de milioane de lei, nivelul datoriilor ridicându-se la 300 milioane de lei. Vicepreşedintele USMO, Viorel Temelescu a precizat că acţiunile de recuperare trebuiau efectuate de mult „este o activitate pe care trebuia să o facă de mult SNLO. A trebuit să vină FMI, ca să ne spună că avem de încasat bani de la termo”.

    Complex Oltenia sau Complex Mine Energie Oltenia

    De altfel, vicepreşedintele USMO, Viorel Temelescu consideră că aceste acţiuni de recuperare sunt făcute ca şi o activitate premergătoare înfiinţării Companiei Oltenia. „Am purtat discuţii şi ne-am oprit asupra a două denumiri ale noii companii, Complexul Oltenia sau Complexul Mine Energie Oltenia. Am purtat discuţii asupra notei de fundamentare ce va apărea săptămâna viitoare în Hotărârea de Guvern. În ceea ce priveşte Fondul Proprietatea, începând de mâine domnul preşedinte Condescu împreună cu Ministerul Economiei, cu managerii celor trei Complexuri Turceni, Rovinari, Craiova şi de la SNLO vor participa la negocieri”, a mai declarat Temelescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: